Szerdán átadták a Kaposi Mór Oktató Kórház új konyhai és éttermi részlegét. A beruházás több mint 330 millió forintba került, amit hazai-, és uniós forrásból biztosítottak.

Az új egység naponta 1300-1500 adag ételt készít csak a bentfekvőknek. Szakemberek szerint a kórházban töltött napok során az étel minősége a legfontosabb szempont a betegek számára, az egészségügyi ellátás színvonala előtt.

- Mivel találkozik a beteg nagyon gyakran a bentfekvés alatt? Az étkezéssel, legalább háromszor, diétától függően sokkal többször. Nyilvánvalóan ez az egyik nagy támadási felület, ami éri a kórházakat, hogy milyen az étel, milyen az étel minősége - mondta dr. Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója.

null

A konyhán a betegek és a dolgozók étkeztetésén kívül a külsős megrendeléseknek is eleget tudnak tenni. Jelenleg naponta 2300 adag ételt főznek oktatási, szociális és gyermekintézménynek.

Az átadó ünnepségen elhangzott, néhány éve még a csőd szélén álló megyei önkormányzat volt a kórház fenntartója. A helyhatóságok akkor országosan 1300 millird forintos hiánnyal küzdőttek. Az állami szerepvállalás azonban nagyban változtatott a kórházak finanszírozásán és fejlesztésén - mondta a térség országgyűlési képviselője.

Gelencsér Attila hozzátette: ennek a szerepvállalásnak és az ország gazdasági növekedésének köszönhető, hogy jut pénz fizetésemelésre és eszközfejlesztésre is.

null

Moizs Mariann főigazgató visszemlékezésében a kórház korábbi konyháinak történetét mesélte el. Az új beruházás részeként 1500 négyzetméteren csinálták meg a konyhát és 300 négyzetméteren az éttermet 330 millió forintból.

Ezzel együtt a kórházra az elmúlt években több mint 20 milliárd forintot fordítottak.

- A kórház történetének az egyik meghatározó időszakát éljük. Azt nem mondom, hogy virágkorát és pláne nem mondom azt, hogy aranykorát, de 2006-tól számolva ez a kórház egyszerre, egy projekt folyamán, egy uniós cilus kapcsán, egyszerre tudott megújulni - tette hozzá dr. Moizs Mariann, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója.

Az átadóünnepség végén a kivitelezésben résztvevőknek elsimerésekkel köszönték meg a konyha és az étterem megvalósításában végzett munkát.

Címkék: átadás, kaposi mór oktató kórház, konyha, egészségügyi anyagok, felújítás