Rózsaszínű lufit fújtak és a mellrák elleni küzdelmet jelképező szalagot is kitűztek a kabátjukra a kaposvári séta résztvevői. Forró Gyuláné 25 évvel ezelőtt tudta meg, hogy daganatos beteg. Azt mondja: egyetlen pillanatig sem hagyta el magát, azonnal orvoshoz fordult.

- Nagyon szerencsés voltam, mert időben észrevettem, saját magamon a rossz indulatú daganatot. Utána elmentem az onkológia főorvoshoz és akkor megmondták, hogy valószínű, hogy rossz indulatú daganat - mesélte történetét Forró Gyuláné.

null

Rajta kívül még több mellrákból kigyógyult nő vett részt a sétán. A kormányhivatal kezdeményezéséhez a rákbetegeket tömörítő kaposvári Victoria Klub is csatlakozott.

- Mi valamennyien mellműtöttek vagyunk és azt szeretnénk, hogy ne a mi utunkat járnák mert nem egy kellemes dolog. Minél előbb menjenek el szűrésre, hogy időben észrevegyék ha probléma van - tette hozzá Kiss Katalin, a Victoria Klub Kaposvár elnöke.

Szűrésekre azonban még mindig kevesen járnak. A somogyi nőknek csupán 35 százaléka megy el ilyen vizsgálatra. Pedig a 45 és 60 év közöttiek meghívót is kapnak a vizsgálatra. Évente 8 ezer új emlőrákos nőt regisztrálnak Magyarországon.

null

- Évente 300 új megbetegedést regisztrálnak Somogy megyében. Ez azt is jelenti és a tendencia az, hogy a felismert megbetegedések száma nő. Ugyanakkor a halálozás szerencsére nem nő, sőt egy kicsit csökken - tudtuk meg a megyei tisztiorvostól, Dr. Rónay Tamástól.

Az időben felismert mellrák ugyanis 80 százalékos eséllyel gyógyítható.

- 35 ezer embert veszítünk el egy évben daganatos megbetegedés miatt és 2 ezer hölgytől kell az emlőrák miatt búcsút mondanunk - mondta a rendezvényen Neszményi Zsolt, somogy megyei kormánymegbízott.

A kaposvári mellrák elleni sétán csaknem százan vettek részt.

Címkék: mellrák, daganat, séta, egészségügyi anyagok, kaposvár