A "Biztos menedék" elnevezésű pályázaton több mint 62 millió forintot nyert a Borostyánvirág Anyaotthon a Kríziskezelő Ambulancia létrehozására.

Ilyen központból mindössze öt lesz az egész országban, az egyik itt, a Füredi úton.

- Ez egy teljesen új szolgáltatás. A kapcsolati erőszak áldozatai számára, illetve a velük foglalkozó szakembereknek egy teljesen új inkább a prevenciót, a segítő munkát előtérbe helyező szolgáltatás lesz ez - tudtuk meg Proszonyák Idától, a Borostyánvirág Anyaotthon intézményvezetőjétől.

A többi között jogász, pszichológus, szociológus, mentálhigiénés szakember is foglalkozik majd a rászorulókkal. Az ambulancia ugyanakkor a jelzőrendszer munkatársainak is támogatást nyújt majd és speciális tudást is biztosít.Ezen kívül a társadalmi szemléletformálásból is kivennék a részüket.

A régió mind a 24 kistérségébe szeretnének eljutni. A cél, hogy minél korábban felismerjék a bajt és kevesebben kerüljenek anyaotthonba vagy tényleges életveszélybe. Hetene ugyanis meghal egy nő kapcsolati erőszak miatt az országban.

- Ez egy komoly társadalmi probléma, amiről sokszor nem is tudunk. Pontosan az a célja ennek a szolgáltatásnak is, hogy minél több információt adunk, annál több rejtett ügy kerül elő és annál hatékonyabban tudjuk kezelni - tette hozzá Bíró Dániel, projekt menedzser.

A tervek szerint az ambulancia januárban nyitja meg kapuit a Füredi úton. A projekt 48 hónapig tart, de utána is szeretnék működtetni.

Címkék: Kríziskezelő Ambulancia, Borostyánvirág Anyaotthon, egészségügyi anyagok, Kaposvár