Amint a vadgesztenye elkezd hullani a fákról, városszerte szedik a terméseket. A Kisfaludy Utcai Tagiskola diákjai évek óta gyűjtik össze a vadgesztenyét. Ennek egy részéből figurák készülnek, más részét pedig felvásárlóknak adják le.

"Nyilván a pénz is motiváció, azon kívül, hogy egy közös iskolai tevékenység, nagy élmény a gyerekeknek. A pénzt a szülőknek adjuk át és az osztályfőnökkel, gyerekekkel egyeztetve döntik el, mire fordítják. Én amennyire tudom, hogy az osztálykirándulás költségeit csökkentik vele." - árulta el Szabolcsi Bernadett, az iskola pedagógusa.

vadgesztenye

Józan Hanga, az iskola diákja otthonról is hozta magával a vadgesztenyét a gyűjtésre. "Mi falun élünk, a falu temetőjénél és a templománál is szoktuk gyűjteni" - tette hozzá.

A Cseri út felvásárlóhoz folyamatosan érkeznek a gesztenyék. Csak ma reggel tucatnyi zsákkal hoztak ide. A szezon végére 30 tonnát vesznek át. A gesztenye kilójáért 36 forintot adnak.

vadgesztenye

"Felszállítjuk egy gyógynövény feldolgozónak, ahol összetörik, leszárítják, majd viszér krémekhez, gyógysamponokhoz, gyógynövény kivonatokhoz vagy teához használják, ami hasmenés ellen jó." - árulta el Vígvári József, az Erdei Termék Kft. ügyvezető igazgatója.

A vadgesztenyét jótékony gyógyhatásai mellett használják mosásra és kozmetikai készítmények alapanyagaként is.

Címkék: Kisfaludy iskola, vadgesztenye, gyógyászat, gyűjtés, egészségügyi anyagok