Üresen kongó váróterem és ugyanolyan üres fogorvosi rendelő. Hétfőn három napos figyelemfelhívó munkabeszüntetésbe kezdett országosan mintegy 700 közfinanszírozott, alapellátásban dolgozó fogorvos. Kaposváron a gyerek fogorvosok száz, a felnőtteket ellátók 90 százaléka támogatta a kezdeményezést. Csak a sürgős beavatkozásokat végzik el.

- Havonta átlagban 700 ezer forintnál többet egy praxis nem kap az OEP-től. A laikus is utánaszámolhat, hogy ebből ki kell fizetni az orvos bérét, az asszisztens bérét, a takarító személyzet bérét. Meg kell venni az anyagokat és eszközöket, fenn kell tartani a rendelőt úgy egyáltalán mindenféle szinten. Ebből a pénzből nem jön ki - tette hozzá dr. Katona Enikő, fogorvos.

A fogorvosok szerint praxisonként havonta legkevesebb 1,4 millió forintra lenne szükség ahhoz, hogy működtetni tudják az ellátást. Így viszont hiába szeretnék, nem tudják megvásárolni a drágább, de jobb minőségű fogászati anyagokat, mert nincs rá keret.

A gyermekfogászatban pedig a megelőzésre is jóval több pénz kellene, mondják az érintettek.

- Körülbelül 70 fogorvosi praxis található Somogy megyében. Ebből 60 betöltött és 10 üres állás, de ezt úgy kell érteni, hogy tartósan üres állás, évek óta nem tudják pótolni ezeket a körzeteket - mondta az orvosi kamara fogorvosi tagozatának megyei elnöke. A fiatal pályakezdő orvosoknak nem vonzó az elmaradott körzetekben munkát vállalni.

- A kormányzat részéről vannak jó megnyilvánulások, többek között a praxisvásárlási, letelepedési támogatás, de ez sajnos tartósan nem oldja meg a próblémákat. Amíg a finanszírozás nem kerül egy normális mértékű emelésre, addig hiába telepedik le egy kolléga egy vidéki körzetben, nem látja előre az életpályáját - tette hozzá dr. Vajda Levente, a MOK Fogorvosi Tagozat megyei elnöke.

A magánkezdeményezésre indított tiltalkozásra reagálva az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményben tudatta, hogy a kormány a fogorvosok mellett áll.

Egyeztetések zajlanak a Magyar Orvosi Kamarával arról, hogy milyen közös teendők lehetnek a fogorvosi alapellátás területét illetően.

Címkék: fogorvos, lassítás, sztrájk, munka, egészségügyi anyagok