Kaposváron is egyre nagyobb a kereslet a gluténmentes tészták iránt. Az egyik általunk felkeresett bolt üzletvezető helyettese azt mondja sok olyan vásárlójuk van, aki nemcsak a megelőzés miatt, hanem valamilyen ételérzékenységéből adódóan keresi fel őket.

Mivel ezek a betegségek egyre több embert érintenek, egyre bővül a részükre készített termékek köre is.

- Édességeket, alapliszteket, tésztákat de még harapnivalókat is készítenek már a valamilyen érzékenységgel küzdőknek - tette hozzá Hiller Zoltán, a BiOázis Gyógynövényszaküzletből.

Ezek az ételek is gondot okozhatnak egyeseknek.
Ezek az ételek is gondot okozhatnak egyeseknek.

Egyeseknél már egy kisebb adag glutén is kiválthat tüneteket, másoknál viszont csak akkor jelentkezik a kellemetlen puffadás, a hasfájás vagy a hasmenés, ha nagyobb mennyiséget fogyasztanak, például megesznek több szelet kenyeret.

A dietetikus azt tanácsolja, az érintettek először egy-egy ételt teszteljenek és csak utána állítsák össze glutén-, illetve laktózmentes étrendjüket.

- Nyilván úgy kell összeállítani az étrendünket, hogy abból kevesebbet eszünk, amire rosszul reagálunk. Ez alapján egy jó kis vegyes táplálkozást lehet összeállítani, de semmiképpen sem szabad kísérletezgetni, hiszen az egyes ételek okozta tünetek nem múlnak el - tanácsolta Heszberger Edina, dietetikus.

Magyarországon egyébként egy év alatt másfélszeresére nőtt a regisztrált gluténérzékenységben szenvedők száma. A szakemberek szerint ma nagyjából 100 ezer embert érint ez a probléma hazánkban.

Címkék: ételallergia, glutén, növekedés, magyarország, egészségügyi anyagok