Az előírt határértéket jócskán meghaladó formaldehid-kioldódást mért a cseh hatóság egy Kínából származó, „bambusz” elnevezésű háromrészes műanyag evőeszköz szettben, ami hazánkban is kapható – írja a Nébih honlapján. A termék Németországon keresztül érkezett az Unió piacára, ahonnan Magyarország mellett további 22 országba szállítottak belőle, az esetről a magyar hatóság a RASFF-rendszeren keresztül kapott tájékoztatást.

A termék adatai:

Megnevezés: „bambusz” elnevezésű háromrészes műanyag evőeszköz szett
Tételszám: 33535
Egyéb információ: három részes szett (kés, villa, kanál) karabinerrel összekötve
RASFF referenciaszám: 2017.1145

A vonatkozó rendelet alapján a formaldehid kioldódási határértéke 15 mg/kg, a vizsgált eszközökben ezzel szemben 148 mg/kg és 78,2 mg/kg-ot mértek, amely többszörösen meghaladja az engedélyezett mennyiséget. A Nébih kéri, hogy aki netán vásárolt a mérgező termékből, ne használja evéshez.

A formaldehid egy főként műanyag gyanták, ragasztók előállításához használt vegyület, de megtalálható a kipufogógázokban és a cigarettafüstben is. Kis mennyiségben élelmiszerekben is előfordulhat természetes módon, illetve szennyezőanyagként, például műanyagokból történő kioldódás révén. A formaldehid az emberi szervezetbe leggyakrabban a levegővel együtt kerül be. Nagy mennyiségű belélegzése szem- és légzőszervi irritációt okoz, hosszútávon pedig növelheti bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát.

Címkék: evő, eszköz, nébih, egészségügyi anyagok