Internetes próbavásárlás útján rendelte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) azt a két, Kínából származó étrend-kiegészítőt, amelyekben a szakemberek gyógyszer-hatóanyagot találtak.

Az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek, amelyekben szigorúan tilos a gyógyszer-hatóanyagok jelenléte. A nem engedélyezett összetevők miatt a hatóság azonnali hatállyal elrendelte -  minőség-megőrzési időre és tételszámra való tekintet nélkül - a termékek forgalomból történő kivonását. Az eljárás folyamatban van, a forgalmazókkal szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki a NÉBIH.

Az orvosi szakértelem és felügyelet hiányában az emberi szervezetbe kerülő gyógyszer-hatóanyagok keringési vagy idegrendszeri problémákat okozhatnak.

A hivatal kéri a vásárlókat, amennyiben a fenti készítmények forgalmazását észlelik – a lakosság egészségének védelme és a mielőbbi hatósági intézkedés érdekében - jelezzék azt a NÉBIH Zöldszámán (06-80/263-244) vagy e-mail címén (ugyfelszolgalat(kukac)nebih.gov.hu)!

Címkék: potencianövelő, étrend-kiegészítő, betilt, veszély, egészségügyi anyagok