Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a dokumentum - amelyhez hatósági leírást is mellékeltek - az egyenként felsorolt termékek mellett tartalmazza az egészségtelen termékek árusításának jogkövetkezményeit is.

Hangsúlyozta: folyamatosan át kell állniuk az iskolai büféknek arra, hogy egészséges ételeket áruljanak. A jogszabályokat mindenkinek be kell tartania, a túlcukrozott, mesterséges adalékanyagokkal ellátott, a gyerekek fejlődését, egészséges növekedését hátrányosan befolyásoló termékek nem árusíthatók.

Rétvári Bence úgy fogalmazott: senki nem szeretné sem Magyarországon, sem máshol, ha a gyermeke ahhoz szokna hozzá, hogy a reggelije egy energiaital, a tízóraija pedig chips. A felnőttek mintegy 30 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Mindez már gyermekkorban jelentkezik, hiszen minden ötödik kisfiú és negyedik kislány már hétévesen túlsúllyal küzd - jegyezte meg Rétvári Bence.

Az államtitkár kitért az egyéb kormányzati intézkedésekre is, így a mindennapos testnevelésre, a dohányzás kitiltására minden zárt helyről, a menzareformra, hogy minél egészségesebbek legyenek az ételek. Emellett volt fontos lépés, hogy azok a termékek, amelyek a chipsadó hatálya alá esnek, nem árusíthatók az iskola büfékben, az iskolai étel- és italautomatákban.

Az Index.hu szerezte meg az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügy Intézet ajánlását arról, hogy pontosan mit lehet árulni a büfében. Az ajánlott ételek között szerepel többek között a felvágottas szendvics (lehetőleg rozsos, korpár vagy magos pékáruból), a túrókrémes szendvics, a vegyes saláta hamis majonézzel, vagy a teljes kiőrlésű gabona-termékből készült keksz, puffasztott gabonaszelet, extrudált kenyér.

A tiltott termékek pontos listája egyelőre nem elérhető.

Címkék: tiltott, EMMI, ajánlás, büfé, iskola, egészségügyi anyagok