A MÁV szakemberei folyamatosan ellenőrzik a vasúti sínek hőmérsékletét, 45 Celsius foknál, illetve afölött fokozott pályafelügyeletet vezetnek be - közölte a vasúttársaság az MTI érdeklődésére.

A tartós hőterhelés szerkezeti változásokat okozhat a vasúti pályában, 50-60 Celsius-fok között a sínek deformálódhatnak, ilyenkor sebességkorlátozást vezetnek be. A felsővezetékek a nagy melegben megnyúlnak, emiatt felsővezeték-szakadás, áramszedőtörés előfordulhat.

A MÁV-Start a hőségriasztás alatt a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki állomásokon ingyen ásványvizet ad az utasoknak. Az InterCity vonatokon a klímaberendezés meghibásodása esetén osztanak vizet.

A MÁV-Start közlése szerint a vonatok megközelítően harmadában, mintegy 600-ban van légkondicionáló vagy légjavító berendezés, a járművek karbantartása során fokozott figyelmet fordítanak ezekre. A légkondicionáló az előre beállított hőfokot biztosítja, míg a légjavító berendezés a külső hőmérsékletet képes pár fokkal csökkenteni.

A vasúttársaság a jogszabályoknak megfelelően az erős napsugárzásnak kitett dolgozóknak megfelelő védőfelszerelést, fényvédő krémet, korlátlan mennyiségű ásványvizet, és óránként 10-15 perc pihenőidőt biztosít. Rendkívüli helyzet esetén az átlagostól eltérő munkaszervezési intézkedések léphetnek életbe.

Címkék: sín, vonat, vasút, MÁV, egészségügyi anyagok