A kistelepüléseken kívül már a somogyi városokba is begyűrűzött a háziorvoshiány. Nagybajomban és Nagyatádon is van olyan körzet, amelynek régóta nincs állandó háziorvosa. Jelenleg 18 betöltetlen praxis található a megyében. A települések helyettesítéssel oldják meg az orvosi ellátást. Sokszor az is előfordul, hogy minden nap más orvos rendel és csak csupán néhány órát a körzetekben.

Az egy éves Zalánt rendszeresen viszi a háziorvoshoz édesanyja az úgynevezett státuszvizsgálatokra. Azt mondja: már egy éve minden nap más gyermekorvos rendel, ráadásul rövid ideig. Ez többször okozott már problémát és kényelmetlenséget a pici ellátásában.

- Mivel minden nap másik háziorvos van, nem igazán tudják lekövetni, hogy hétfőn milyen gyógyszert írtak fel. És, hogy akkor szerdán mi történt. Nekünk könnyebb lenne. Már volt olyan eset, hogy Kaposvárra mentünk el sürgősségi eset miatt, mert délelőtt nem volt például orvos. Az utazás pedig nem kevés pénzbe kerül nekünk - mondta Szél Petronella.

Nagybajomban egy éve nem tudják betöltetni a gyermekorvosi praxist, pedig 3 település több mint 1200 gyermeke tartozik a körzethez.

- Nem gondoltuk, hogy ekkora a hiány. Azt hittük, hogy mivel Nagybajom ekkora körzet és nagy a normatív támogatása, stabilan indulunk a piacon. Közben pedig kiderült, hogy egyszerűen nincsen gyermekorvos - mondta Nagybajom polgármestere, Czeferner Józsefné.

Pedig az önkormányzat egy 3 szobás szolgálati lakást is felajánlana, az állam pedig több mint 10 millió forinttal támogatná a fiatal háziorvos elhelyezkedését. Nagybajomon kívül még 17 somogyi házirovosi körzetben nincs állandó doktor. A legtöbb helyen helyettesítéssel oldják meg az egészségügyi szolgáltatást. Ez azonban sokszor csak néhány óra délutánonként. Több helyen a felnőtt háziorvos látja el a gyermekorvosi feladatokat is, de egyre több körzetből hiányzik az állandó orvos.

- Ami gócpontról tudok az Nagyatád. Ott több háziorvos is feladta a praxisát. Így a maradókra sokkal nagyobb teher hárul. Pont ezért is, hogy a készenléti időt is nekik kell megoldani. Amiért egy ambuláns finanszírozást kapnak - mondta a Magyar Orvosi Kamara somogyi elnöke, Dr. Dús István.

A megyei elnök hozzátette: annak ellenére, hogy a finanszírozás érvől évre jobb, a kórházi orvosok fizetését nem közelíti meg. Ráadásul sok az adminisztrációs teher, így egyre kevesebben választják a háziorvosi pályát.

Címkék: házi, hiány, orvos, somogy, egészségügyi anyagok