Nyáron is folyamatosan egyeztetnek az egészségügyi ágazatban dolgozók béréről, juttatásairól, munkakörülményeiről - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkársága szerdán az MTI-vel.

Azt írták: a héten folytatódtak a sztrájktárgyalások az ágazati reprezentatív szakszervezetek, stratégiai partnereik és az államtitkárság között. A felek egyebek mellett megállapodtak abban, hogy az ágazati kollektív szerződés (ÁKSZ) korábban meghatározott pontjai közül a bérmegállapodásra és a béren kívüli juttatásokra vonatkozó elemekről júliusban folytatják az egyeztetéseket.

Az államtitkárság kitért arra is, hogy 2016 második felétől az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a fenntartásában lévő intézmények esetében átvállalta a szakdolgozók kamarai tagdíj fizetését, s ezt az idén is folytatja. A tárgyalások eredményeként a tagdíjátvállalás az Országos Mentőszolgálat érintett dolgozóira is vonatkozik. Így a mentőszolgálat megkezdte a 2016 második félévére befizetett tagdíjak visszatérítését dolgozóinak.

A továbbiakban folytatják a védőnők, a mentősök, a gazdasági-műszaki szolgáltatást nyújtó dolgozók helyzetének megtárgyalását, s egyeztetnek a munkavállalók egészséges és biztonságos munkavégzésének feltételeiről, illetve az őket megillető munkaruháról és védőruháról is. A tárgyalásokat július 11-én folytatják - olvasható a közleményben.

Címkék: tagdíj, sztrájk, egészségügy, bér, mentő, egészségügyi anyagok