A részleteket egy budapesti sajtótájékozatón a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár ismertette.

Czibere Károly elmondta, hogy a tárca felhívásával a felnőttkorban látássérültté vált emberek elemi rehabilitációját, segítő és terápiás kutyák kiképzését, valamint a fogyatékossággal élők családjának információt nyújtó szervezeteket támogatják összesen mintegy 150 millió forint értékben.

fotó: MTI/Máthé Zoltán
fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az elemi rehabilitációs szolgáltatások a felnőttkorban látássérültté vált embereket támogatják az olyan alapvető dolgok "újratanulásában", mint az utcai tájékozódás, a munkakeresés vagy a konyha használata. Erre a célra 100 millió forintos keret áll most rendelkezésre.

A segítő kutyák - nemcsak vakvezető, hanem például mozgáskorlátozottakat segítő, rohamokat jelző állatok - kiképzését 25 millió forinttal támogatják.

Az úgynevezett szülősegítő szolgáltatások támogatására pedig 20 millió forint áll rendelkezésre. Erre olyan kisebb szervezetek, egyesületek, alapítványok pályázhatnak, amelyek fogyatékosságtípus szerint gyűjtik össze az érintetteket, és a hozzátartozóknak tájékoztatást nyújtanak, segítenek a jogérvényesítésben és különböző ügyek intézésében

A pályázatok kiírásával és lefolytatásával az Emmi a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.-t bízta meg. További információk ide kattintva olvashatók.

Címkék: fogyatékkal élő, vak, gyengénlátó, civil, segít, pályázat, egészségügyi anyagok