A parlagfűszezon kezdetén a legtöbben azért keresik fel az orvost, mert szeretnék megelőzni a legjellemzőbb tüneteket: az orrfolyást és a szemviszketést. A szakorvos azt mondja: a gyógyszerek szedését érdemes már a pollenvirágzás előtt néhány héttel elkezdeni. Az is segíthet, ha az allergiások a tüneteket kiváltó anyagból egyre nagyobb adagot juttatnak kúraszerűen szervezetükbe. Mindaddig, amíg az immunrendszerük hozzá nem szokik. Dr. Szabó Magda azt mondja: egyre több az allergiás megbetegedés, ami a túlzott higiéniának is köszönhető.

- Minél többet fertőtlenítünk annál több az allergiás. Az immunrendszer ha nem ismeri meg az antigéneket az allergéneket, akkor nem tud rá válaszolni. Nem tudja kialakítani a toleráns magatartást - mondta Dr. Szabó Magda, bőrgyógyász.

Ugyanakkor a klímaváltozás is hatással van az allergiások számának növekedésére. Mivel már januárban megjelenhetnek az első virágzó bokrok, úgy mint a mogyoró, kitolódik a pollenszezon. A környzetszennyezés is is sokat ront a helyzeten.

- A szállópornak az apró részecskéi és a nitrogén monoxid együtt a polleneknek a felszínén olyan agresszív felületet képeznek amelyek elősegítik az allergiázálódást - mondta a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Gyermektüdőgyógyász Szekció elnöke, Dr. Laki István.

Jelenleg minden 4.-5. felnőtt ember küzd allergiával Magyarországon. A szakemberek azt javasolják a betegeknek, mindenképpen forduljanak problémáikkal orvoshoz, mert a tünetek a különféle terápiákkal jelentősen csökkenhetők. Az elhanyagolt allergiának ugyanakkor súlyosabb szövődményei is lehetnek, mint például az asztma kialakulása.

Címkék: tüsszögés, népbetegség, allergia, egészségügyi anyagok