Ezek derültek ki egy új, a közösségi média mentális egészségre gyakorolt hatását vizsgáló angol kutatásból - írja az Independent-re hivatkozva az Index. 

A Royal Society for Public Health és a Young Health Movement nevű szervezet közös felmérésében azt kutatták, hogy a közösségi média hozzájárul-e különféle mentális betegségek (szorongás, depresszió) kialakulásához, illetve a kutatásban résztvevők voltak-e már bántalmazás elszenvedői ilyen módon.

Kép: Huffington Post
Kép: Huffington Post

A kutatás alapján a legrosszabb hatása az Instagramnak van, aminek a felhasználói gyakran számoltak be testképzavarról vagy alváshiányról, de az is gyakori volt, hogy kiközösítettnek érezték magukat olyan eseményekről értesülve, amikre őket nem hívták el. A platformnak viszont pozitív hatása az önkifejezés és a közösségépítés.

A második legrosszabb platform a Snapchat lett, ami a kiközösítés és a zaklatás eszköze a felmérés szerint. A Facebook harmadik helyen végzett a listán, és főleg alváshiány és a bántalmazás miatt panaszkodtak rá, de közösségépítő hatását kiemelték a felhasználók. Hasonló értékelést kapott a Twitter is. 

Egyedül a Youtube esetében jött ki pozitívra a mérleg, a felhasználók szerint ez a platform közösségeket hoz létre és tart egyben, az önkifejezésnek egy hatékony eszköze, de addiktív is lehet, aminek alváshiány az eredménye.

A kutatók szerint a negatív hatásokat csökkenteni lehetne, ha az adott platform jelezné egy idő után a felhasználónak, hogy túl sok ideje használja már, a fotók esetében pedig jelezni kéne, ha manipuláltak, amivel a testképzavar kialakulását esélyét lehetne csökkenteni. A kutatók szerint az iskolákban is érdemes lenne a közösségi média negatív hatásaival foglalkozni.

A kutatást 1500 fő 14 és 24 év közötti fiatal részvételével végezték 2017 első pár hónapjában.

Címkék: káros, youtube, instagram, fiatalok, facebook, egészségügyi anyagok