Egy éves kortól adható a kullancs elleni védőoltás. A rendelőkben egyre többen keresik az oltóanyagot, amelynek darabja hétezer forintba kerül.

- Van egy gyorsított oltási séma, és egy normál oltási séma. Mindegyiknél több oltásra van szükség. A gyorsítottnál háromra, a normálnál kettőre egy hónap alatt. A második oltás után másfél héttel alakul ki védettség - mondta Dr. Pavlovics György, gyerekorvos.

Hiába volt fagyos a tél, a talajban a kullancsok átvészelték a hideg időt. A magyar Kullancsszövetség kutatásai szerint minden második kullancs fertőzött.

- A jelenlegi vizsgálataink azt mutatják az erdei kisállatok föld alatti vackaiban a kullancsok is túléltek, egy ásonyomnyi mélységben plusz 8 fok alá nem hűlt a hőmérséklet - foglalta össze a Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület elnöke, Dr. Kapiller Zoltán.

Somogy évek óta a kullanccsal legfertőzöttebb megyék közé tartozik. Itt magasabb a kullancs által terjeszett agyhártyagyulladás és Lyme-kór is, mint az ország más területein. Utóbbi esetében nincs védőoltás és hosszú a lappangási idő is.

- A Lyme-kór esetében a csípés helyén van egy kokárdaszerű piros tünet, nem minden esetben alakul ki. Ezért ha valaki 2-3 hét múlva lázas lesz, rosszul érzi magát, érdemes orvoshoz fordulni - mondta az SMKH népegészségügyi szervének járványügyi osztályvezetője, dr. Varga Edit.

Az állatokat is érdemes egy séta után tüzetesen átvizsgálni. Magyarországon a kutyákban a kullancsok által okozott egyik leggyakoribb és legveszélyesebb betegség a babesiosis, amelynek az első jele, hogy ebünk bágyadt lesz, sötétedik a vizelete, valamint lázassá válik. Ha nem kezelik, az állat akár el is pusztulhat.

Címkék: támad, vérszívó, kullancs, egészségügyi anyagok