A prosztatarák szűrés fontosságát hangsúlyozta Dr. Kopa Zsolt, a Magyar Andrológiai Társaság elnöke pénteken, a Rotary Club által szervezett jótékonysági előadáson. A rendezvény fő témája a férfiegészség volt az embrionális kortól egészen az időskorig.

"A szűrés, a megelőzés, nagyon jótékony dolog, a korán felfedezett bajok nagyon jól gyógyíthatóak. A hererák, ha időben kerül felfedezésre, közel száz százalékban gyógyítható. A prosztatarákról nem mondható ez még el, de jelentős arányban gyógyítható, ha időben kerül felfedezésre." - tette hozzá Dr. Kopa Zsolt.

Dr. Kopa Zsolt
Dr. Kopa Zsolt

A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a férfiak csak akkor mennek el orvoshoz, ha már valamilyen kellemetlen tüneteket tapasztalnak. Dr. Jenei Tibor, a Kaposi Mór Oktató Kórház megbízott osztályvezető főorvosa szerint a férfiak nagy része még mindig fél a vizsgálatoktól. Annak ellenére, hogy a diagnózis felállításához sokszor elegendő csak egy vérvizsgálat, de persze fizikális vizsgálat is elérhető a kórházban és magánrendelőkben Kaposváron.

Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó is felszólalt az előadáson. Szerinte az egészséges táplálkozás és a rendszeres sport fontos szerepet tölt be a megelőzésben.

"Borzasztóan fontos a rendszeresség mind az étkezésben, mind a mozgásban. Az egészséges táplálkozás lényege számomra, hogy mindent fogyasszunk, de mértékkel. A mindenen és a mértéken van a hangsúly." - mondta Szécsi Zoltán.

A hererák a férfiak összes rosszindulatú daganatos betegségének csupán 1-2 százalékát teszi ki, a prosztatarák azonban igen gyakori. A férfiakban előforduló összes rákbetegség féleségeknek mintegy 10%-át képezi.

Címkék: prosztata, daganat, rák, szűrés, egészségügyi anyagok