Az utóbbi napok enyhe időjárásának köszönhetően egyre többen mennek ki a parkokba és játszóterekre. A hirtelen jött jó időt a gyerekek és az idősebbek is szívesen fogadták.

Ezek a márciusi napsugarak azonban még nem elég erősek ahhoz, hogy a szervezet megfelelő mennyiségben tudjon előállítani D vitamint. Ezért annak pótlása, főleg csecsemőkorban elengedhetetlen.

A nyáron felhalmozott D vitamin készletek őszre már kimerülnek, így a téli hónapokra az emberek többsége ennek a vitaminnak a hiányban szenved. Ez az idősebb korosztály számára akár komolyabb következményekkel is járhat.

A napsütés sokat segít, de márciusban még nem elég erős

"Csontritkulás léphet fel, ami bizonyos elváltozásokat okoz. Például megtörés hajlamot, de az elváltozások között ismert a meggörbült gerinc, a hordósan kiszélesedett mellkas és a gyakori elesésekhez kapcsolódó combnyaktörés, bordatörés, kéztörés is." - tájékoztatott Dr. Mateevics László, háziorvos.

A D vitamint legegyszerűbben multivitaminokkal és étrendkiegészítő készítményekkel lehet pótolni. Az ajánlott napi adagot azonban nem szabad túllépni, mert az akár súlyos máj- és veseelégtelenséghez is vezethet. Ugyanakkor azokról az élelmiszerekről sem szabad megfeledkezni, amelyek természetes formájukban tartalmazzák ezeket a nyomelemeket.

Heszberger Edina, dietetikus szerint étkezés szempontjából fontos főleg a téli időszakban a tej, tojás, máj rendszeresebb fogyasztása, mert ezekben van D vitamin, illetőleg a zsírosabb halakban, mint a tonhal, szardínia, lazac, makréla. A téli időszakban azért érdemesebb ezekből többet enni, illetőleg kimenni a napfénybe ha csak lehet.

A D vitaminnak egyébként nemcsak a csontokra van jótékony hatása, hanem például az immunrendszer és a szív működésére is. Sőt a daganatos betegségek megelőzésében is kiemelkedő szerepe van.

Címkék: D vitamin, betegség, napsütés, hiány, egészségügyi anyagok