Határérték feletti higany tartalom miatt kardhalsteaket vontak ki a forgalomból. A Vietnámból származó szállítmány egy belga vállalkozáson keresztül érkezett az Európai Unió területére, ahonnan egy holland közvetítőn keresztül Magyarországra is szállítottak - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

... ilyen kardhalas-higanyos eset tavaly tavasszal is történt ...

Tekintettel arra, hogy a kardhal szállítmány szeletelt, fagyasztott élelmiszerként, hosszú lejárati idővel került forgalomba, a hatóság arra kéri a vásárlókat, hogy ellenőrizzék a 2016. november 28-át követően vásárolt fagyasztott hal termékeket. Ha ilyen van a fagyasztóban, akkor semmiképp se fogyasszák el, hanem vigyék vissza a vásárlás helyére!

A visszahívásban érintett termék adatai:

- Termék neve: Kardhal filé (fagyasztott)
- Latin megnevezés: Xiphias gladius
- Cikkszám: KHFILSA
- Tételazonosító: 150709-4
- Minőségmegőrzési idő: 2019.08.11.
- Kiszerelés: védő jégréteggel műanyag tasakban
- Származási hely: Vietnám

A higany természetes forrásokból és emberi tevékenység következtében jut a környezetbe és élelmiszereinkbe. A szervezetben felhalmozódni képes, és csak lassan ürül ki. Legfontosabb toxikus hatása a vese és a központi idegrendszer károsítása. A szerves higanyvegyületek lényegesen mérgezőbbek, mint a szervetlenek. A vízi élőlényekben a higany többnyire szerves vegyületek, elsősorban metilhigany formájában fordul elő. A vízi táplálékláncban feldúsulást mutat, így a ragadozó, hosszabb élettartamú tengeri halakban jelentős szinteket érhet el, amely a rendszeresen, sok halat fogyasztó emberek számára jelenthet egészségi kockázatot.

Címkék: kardhal, steak, higany, fagyasztott, veszélyes, egészségügyi anyagok