Emelkedett a betegek száma, a növekedés azonban már mérséklődik – derül ki a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának legfrissebb influenzajelentéséből. Az 5. hét adatai szerint az influenza figyelőszolgálatban kijelölt orvosok (ez a megyében rendelő szakemberek mintegy 20 százaléka) jelentése alapján a betegforgalom 12391 fő volt, ami az előző heti értéknél (12284 fő) is magasabb.

Ebből 718 fő esetében, a betegforgalom 5,8 százalékában jelentettek influenzaszerű megbetegedést. Ez az előző heti értéknél (696 fő) több.

Meghaladta a magas aktivitás küszöbét a járványban megbetegedettek száma. Ez megyei átlagban 100000 lakosból 1006 influenzás főt jelent. A legtöbb paciens a 6 és 9 évesek körében volt az elmúlt héten. Az elmúlt 10 év legnagyobb influenzajárványa ez – derül ki az adatokból.

Az influenza járványügyi helyzete miatt kért adatokat a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya a megye területén lévő fekvőbeteg ellátást nyújtó egészségügyi intézményektől. A beérkezett információk alapján az 5. héten összesen 74 fő került influenzaszerű tünetekkel kórházba, közülük 9-en szorultak intenzív ellátásra, 6 főnél a gépi lélegeztetés is szükségessé vált. A jelentés hetében igazolódott, hogy még a 4. héten 2 személy hunyt el Somogyban influenza „A” fertőzés következtében. Az 5. héten egy személy halálozott el, a 60 év feletti elhunytat influenza-diagnózissal vették fel a kórházban.

Továbbra is a Marcali Járási Népegészségügyi Osztály területén a legtöbb az influenzaszerű megbetegedés, amíg a Siófoki Járásban már csökkent a paciensek száma. A megyei influenza helyzetre való tekintettel a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház, a Nagyatádi Kórház, valamint a Siófoki Kórház-rendelőintézet minden osztályán és részlegén látogatási tilalom van.

Címkék: helyzet, influenza, járvány, somogy, egészségügyi anyagok