Határozatlan ideig tartó látogatási tilalmat vezette be tegnap valamennyi telephelyén a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház. Az igazgatótanács döntését az influenzaszerű megbetegedések terjedésével indokolták.

Somogyba 43 ezer adag ingyenes influenza elleni oltóanyag érkezett. Ezeket a kismamák, a 60 évnél idősebbek és a krónikus betegek kaphatják térítésmentesen. Ők jellemzően be is adatják maguknak, ám rajtuk kívül kevesen kérik a vakcinát.

"Az orvosi hetilapban jelent meg közlemény már arra vonatkozóan, hogy az emberek még mindig a háziorvosokban bíznak a legjobban. Persze, van az internet, de alapvetően a védőoltási hajlandóságot továbbra is az orvos hozzáállása befolyásolja" - árulta el az SMKH Népegészségügyi Szerv járványügyi osztályvezetője, Dr. Varga Edit egy mai konferencián.

A somogyi tisztifőorvos. Dr. Fadgyas Erzsébet elmondta: idén a szakrendelők így a bőr- és nemibeteg-, a pszichiátriai-, illetve a tüdőgondozók számíthatnak kiemelt hatósági ellenőrzésekre. Ezeken a helyeken elsősorban a gyógyítás szakmai és tárgyi feltételeit vizsgálják majd. Ellenőrzésekre számíthatnak ugyanakkor a bentlakásos szociális intézményeket is.

"Ennek során az egészségügyi ellátással összefüggő fertőző betegségeket, az antibiotikum-szerhasználat gyakoriságát, illetve az infekció-kontrolltevékenységet fogjuk ellenőrizni" - tette hozzá a megyei tisztifőorvos.

A konferencián az is elhangzott: továbbra is gond Magyarországon, hogy a házirovosok átlagéletkora egyre magasabb és kevés az utánpótlás.

"43 százalék a 60 év felettiek aránya a felnőtt vagy vegyes praxisban dolgozó kollégák körében. A házi gyermekorvosok esetében pedig gyakorlatilag a praktizáló kollégák fele 60 év feletti" - foglalta össze a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Alapellátási Igazgatóság vezetője, Dr. Vajer Péter.

A legtöbb háziorvos Somogyban a megye déli térségéből, illetve a tabi járásból hiányzik.

Címkék: alapellátás, intézmény, egészségügy, egészségügyi anyagok