Több mint 200 adag oltóanyag érkezett a napokban az egyik kaposvári rendelőbe. Az Elek házaspár minden évben az elsők között oltatja be magát.

"Minden évben mind a ketten beoltatjuk magunkat, eddig minden alkalommal eredményes is volt, nem betegedtünk meg" - mondta Elek József.

Kaposváron egyre többen fordulnak influenzaszerű tüntekkel orvoshoz. Főként a fiatalabb korosztály keresi fel a rendelőket.

"Úgy látom nem egyértelmű az emberek számára, hogy mikor beszélünk influenzáról, azt látom mindenki úgy éli meg hogy kicsit lázas az már influenza" - tette hozzá Dr. Szilvási Zoltán, háziorvos.

Nem minden influenza, ami annak látszik. Fotó: MTI.
Nem minden influenza, ami annak látszik. Fotó: MTI.

A megyében egyre több influenzaszerű megbetegedést tapasztalnak a szakemberek, jóllehet a járványküszöböt még nem érte el ezek száma. Két kaposmérői idős embernél azonban már egyértelműen kimutatták az egyik influenzavírust.

"Megyénkben már két betegnél is kimutatták az influenza vírust. Ez nem látszik meg a morbiditáson, nem érte el ugyanis a járványküszöböt" - válaszolta Dr. Varga Edit, járványügyi osztályvezető.

A szakemberek szerint még mindig nem késő beadatni a védőoltást. A megyébe 43 ezer adag ingyenes influenza elleni oltóanyag érkezett. Ezeket a kismamák, a 60 évnél idősebbek és a krónikus betegek kaphatják térítésmentesen.

A tapasztalatok szerint csak az ingyenes vakcina fogy és csak kevés oltóanyagot vesznek meg a gyógyszertárakban. A vény nélkül kapható, megfázás elleni készítmények, illetve az antibiotikumok forgalma viszont ugrásszerűen megnőtt.

Címkék: helyzet, influenza, járvány, egészségügyi anyagok, somogy