Az ünnepek velejárói a családi vagy baráti körben elköltött ízletes ételek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a legpraktikusabb tudnivalókat, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból gondtalanul telhessen a karácsony.

Egyre közelebb a karácsonyhoz sokan már az ünnepi fogásokon gondolkoznak, fontolgatják, milyen finomságokkal lephetnék meg rokonaikat, barátaikat. A karácsonyi rohanásban azonban sok minden elkerülheti a figyelmünket. A tökéletes ünnepi vacsorához megfelelő alapanyagok szükségesek. Fontos, hogy az ételkészítéshez mindig megbízható helyről vásároljunk, nézzük meg a csomagolást, ellenőrizzük a termék frissességét.

Ahhoz, hogy a közös ünneplés a legtökéletesebben sikerüljön, és betegség nélkül teljenek el az ünnepek, érdemes pár alapszabályt betartanunk az ételkészítés során is. Ezek közé tartozik a megfelelő higiénia; az alapanyagok elkülönítése, az alapos sütés, főzés és a gyors lehűtés és hűtött tárolás.

Az ünnepek után járjunk el körültekintően a megmaradt ételeket fogyasztásakor. Alapszabály, hogy ne pazaroljunk, de legyünk óvatosak. A hűtést nem igénylő ételek, mint pl. bejgli, pogácsa, szinte bármeddig fogyaszthatóak, ha megelőzzük kiszáradásukat. A megszáradt kenyérből csinálhatunk zsemlemorzsát, száraz kifliből pl. mákos gubát, de felhasználhatjuk ezeket fasírthoz, sültek töltelékéhez is, vagy kenyérpudinghoz, felfújtakhoz. A hűtést igénylő, romlandó ételek veszélyesebbek lehetnek, de nem egyforma mértékben. 2-3 napnál tovább még hűtőszekrényben se tároljuk ezeket a készételeket! A maradék ételt mindig forrósítsuk át fogyasztás előtt!

Címkék: étel, karácsony, NÉBIH, élelmiszer, egészségügyi anyagok