A keksz elsősorban kisgyermekek részére készült, fogyasztása 8 hónapos kortól ajánlott. A megnövekedett akrilamid tartalom feltehetően azért alakult ki, mert az érintett termékeket túl sokáig hagyták bent az ipari sütőben. Ha rendelkeznek az alábbi termékkel, a gyerekek ne fogyasszák el.

Fotó: Igor Nobilo - www.igornobilo.inf
Fotó: Igor Nobilo - www.igornobilo.inf

Az akrilamid mind élelmiszeripari feldolgozáskor, mind otthoni ételkészítéskor képződhet nagy szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőmérsékleten (120 °C felett)  történő hevítésekor. Ez az összetevő okozza az élelmiszer „barnulását” és számos íz kialakulását. Kis mennyiségben számos élelmiszerben, mint például kenyér, hasábburgonya, sült burgonya, burgonyaszirom, keksz, kávé előfordul.

Az élelmiszerekben jelenlévő akrilamid növelheti a rák kialakulásának kockázatát, ezért az élelmiszergyártók kiemelten törekszenek arra, hogy termékeik akrilamid szintjét a lehető legalacsonyabban tartsák.

Címkék: babakeksz, rákeltő, keksz, Nébih, egészségügyi anyagok