Három interneten rendelt étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A termékeken – melyekre szigorú jelölési és bejelentési kötelezettségek vonatkoznak – olyan állításokat tüntettek fel, amilyen hatásokkal az ilyen típusú készítmények nem rendelkezhetnek.

A NÉBIH az interneten árusított étrend-kiegészítők célellenőrzése során az alábbi három terméket vonta ki a forgalomból.

  • 22 napos pénisznövelő tabletta; 22 db-os kiszerelés
  • Cum enhancer spermanövelő kapszula; 30 db-os kiszerelés
  • ProCurves Plus étrendkiegészítő tabletta; 60 db-os kiszerelés

A termékeket, azok forgalmazója, a VitX Production Kft. (8000 Székesfehérvár, Zsombolyai u. 36.) az előírások ellenére az OGYÉI-nek nem jelentette be.



A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Az étrend-kiegészítőkre vonatkozó speciális előírások szerint e termékek az élelmiszerek kategóriájába tartoznak, így minden további, az élelmiszerekre vonatkozó jogszabálynak is meg kell felelniük. Ilyen például a vásárlók tájékoztatásáról szóló, illetve az élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról szóló rendelet is.

Előbbi előírja, hogy az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatás nem lehet megtévesztő, különösen olyan hatással vagy tulajdonsággal nem lehet felruházni a terméket, amellyel az valójában nem rendelkezik. Az engedélyezett állításokat külön EU rendelet tartalmazza. Ezeken kívül csak az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság által értékelés alatt álló állítások használhatóak.

A termékeken feltüntetett „pénisznövelő”, „spermanövelő” és a ProCurves Plus dobozán feltüntetett női alak, mely a mell formálását igyekszik hangsúlyozni, továbbá a ProCurves Plus honlapján olvasható „mellnövelő” állítások egyike sem engedélyezett. Ezek az állítások túlmutatnak az étrend-kiegészítők alkalmazásától várható, a szervezetre gyakorolt kedvező hatásokon. A feltüntetett állítások tehát a vásárlók megtévesztésére alkalmasak. Emellett a termékek számos jelölési hibával is rendelkeznek.

A NÉBIH – minőség-megőrzési időre és tételszámra való tekintet nélkül – elrendelte a termékek forgalomból történő kivonását, továbbá, a forgalmazóval szemben milliós nagyságrendű élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki.

Címkék: étrend, kiegészítő, nébih, ellenőrzés, egészségügyi anyagok