A mostani ellenőrzés a bevásárlóközpontokra, áruházláncokra, szaküzletekre, piacokra és egyéb kiskereskedelmi egységekre is kiterjedt.

A mintavételezett 35-féle gyermekruha közül 30 termék nem felelt meg, mivel a húzóvizsgálat során kis méretű díszítések (strasszok, gyöngyök, szegecsek) váltak le a szövet felületéről, ezért használatuk a fulladásveszély miatt súlyos kockázatot jelenthet a gyermekek számára. 2 ruházati terméknél a nem megfelelően alkalmazott - biztosítótűvel rögzített - díszítések miatt fulladás- és szemsérülés-veszély kockázata is fennállhat.

A gyermek lábbelik ellenőrzése során a 11 vizsgált termékből 10 nem felelt meg. A kifogásolt termékek használata során fennáll a fulladásveszély súlyos kockázata a leváló kis kellékek, díszítések miatt. Ezen kívül 1 pár tipegő cipőnél kifogásolható volt a nem megfelelő formakialakítás, ugyanis az elkeskenyített orr-rész és a merevítő elemek (kéregmerevítő és orrmerevítő) nélkül készült lábbeli viselése súlyos egészségkárosító hatású lehet.

A veszélyes termékek forgalomból történő kivonásáról, illetve a súlyos kockázatú termékek visszahívásáról a területileg illetékes kormányhivatalok intézkednek.

Címkék: lábbeli, gyermekruha, fogyasztóvédő, cipő, labor, egészségügyi anyagok