40% helyett csak 18% húst tartalmazott a lengyel gyártású BARONI baromfivirsli, így jogellenesen nevezték virslinek – állapította meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb vizsgálata. A NÉBIH elrendelte az érintett termék és az azzal azonos jelölésű tételek forgalomból történő kivonását.

 Magyarországon a húskészítmények megnevezéseinek használatát a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) előírásai védik. A virsli minőségi jellemzőit is e dokumentum szabályozza. Virsli néven tehát csak azt a terméket lehet forgalomba hozni, ami megfelel az előírásban rögzített követelményeknek.

 A jelenlegi szabályok szerint a virslinek legalább 40% húst kell tartalmaznia. A LIDL Magyarország Bt. egyik élelmiszerüzletében megmintázott, 1 kg-os, vákuumcsomagolt BARONI termékben viszont csak 18% hús volt. A készítmény – fő összetevőként – 43% „csontokról mechanikusan lefejtett baromfihúst”, úgynevezett MSM-et tartalmazott. Az Európai Uniós előírások alapján azonban az MSM nem tekinthető húsnak, így a hústartalomba sem számítható bele.

 A terméket tehát jogellenesen hozták „virsli” megnevezéssel forgalomba Magyarországon. A NÉBIH ezért elrendelte az érintett tétel (fogyaszthatósági ideje: 29.10.16., tételazonosítója: L:11732 0310280) továbbá az ezzel azonos összetételű és jelölésű BARONI baromfivirsli termékek forgalomból való kivonását. 

A hatósági intézkedésen túl a forgalmazó felvette a kapcsolatot a gyártóval, hogy a továbbiakban csak a jogszabályoknak megfelelően jelölt termékek kerülhessenek az üzletekbe.

A Lidl Magyarország az MTI-hez eljuttatott reagálásában kifejtette: a terméket a Nébih nem minőségi kifogás miatt hívta vissza, a termék minősége hatósági szempontból kifogástalan. Kizárólag megnevezése nem felel meg a jelenlegi hazai jogszabályi előírásoknak, ezért a terméket a Lidl Magyarország a hatóság határozatának értelmében kedden visszahívta az értékesítésből - hangsúlyozta a társaság.

Címkék: hústartalom, baroni, virsli, alacsony, baromfi, egészségügyi anyagok