Bár a szórakozó- és vendéglátóhelyeken nem szolgálnak ki olyan fiatalt, aki még nincs 18 éves, ezt a szabályt könnyű megkerülni. Például egy idősebb barát segítségével vagy úgy, hogy a kamaszok otthon részegednek le.

"Mint minden fiatal, alkalmankként én is szoktam inni, de egyszerűen hihetetlennek tartom, hogy egy hónapban egyszer lemegyek a sorra, és azt látom hogy fiatalok már a sokadik sörüket isszák" - mesélte el stábunknak élményeit, Kopácsi Adrián.

Az ilyen esetek miatt is szeretné a fiatalok alkoholfogyasztási szokásait alakítani a Kaposvári Bulisegély Szolgálat is. Az önkéntesek a nyári időszakban havonta kétszer települnek ki a kaposvári belvárosba és rendszeresen látogatják a szórakozóhelyeket is.

null

A bulizókat elsősorban a droghasználat kockázatairól és a biztonságos alkoholfogyasztásról tájékoztatják.

"A kitelepülések célja, hogy minél könnyebben a saját közegükben érjük el a szórakozó fiatalokat. Ennek az is a lényege, hogy könnyebben tudjunk velük kapcsolatba kerülni" - válaszolta Wolf Róbert, szociális segítő.

Szakemberek szerint, a függőség kezelésekor a legfontosabb szempont, hogy milyen okok miatt nyúl egy fiatal az alkoholhoz vagy más tudatmódosító szerekhez.

"Ugye szoktuk mondani, hogy itt a statisztikák, meg adatok, hogy mikor isznak, meg mennyit isznak, de az a fontos, hogy miért. Tehát hogy ez csupán szórakozás, próbálgatás, vagy mondjuk problémára egy megoldási lehetőség próbál lenni, vagy esetleg egy ilyen direkt felpörgetést szeretnének, tehát nagyon fontosak az okok, hogy miért próbálják ki" - tette hozzá Árok-Vörös Ildikó, az INDIT Tükörkép Kaposvári Addiktológiai Konzultációs Központ szakmai vezetője.

A szenvedélybetegségekkel küzdők, vagy azok, akik környezetükben ilyen problémával találkoznak több helyre is fordulhatnak segítségért. Például addiktológiai problémákkal foglalkozó szervezetekhez, intézményekhez vagy első lépésben olyan felnőtthöz, akiben megbíznak.

Címkék: gyakori, fiatalság, alkoholizmus, megelőzés, segítség, egészségügyi anyagok