Ónodi-Szűcs Zoltán a kormány döntéséről elmondta, a kétéves kor alatt ajánlott, agyhártyagyulladás elleni oltásra 1,5 milliárd forint a fedezet.

A kormany.hu beszámolója szerint a jelenleg 70 százalékos támogatással megvásárolható oltás most hétezer forintot jelent a szülők számára, a jövő évtől azonban mindenki számára ingyen elérhető lesz ez az oltóanyag. Az államtitkár megjegyezte: szó lehet arról is, hogy a meningitis elleni oltást egy-két év múlva beemelik a kötelező védőoltások közé.

Az agyhártyagyulladás (meningitis) az agyhártyák vagy agyburkok, azaz a központi idegrendszert (az agyat és a gerincvelőt) körülvevő hártyák gyulladásos megbetegedése.

A betegséget okozó kórokozók emberről emberre terjednek, közvetlen fizikai kapcsolat, például tüsszentés, köhögés vagy fertőző váladékkal szennyezett tárgyak megérintése által.

A fertőzés leggyakrabban a légutakban kezdődik, majd a kórokozók a véráram útján jutnak a gerincvelőbe és az agyba. Ritkábban arcüreg- vagy fültőmirigy-gyulladás előzi meg az agyhártyagyulladást.

Címkék: vakcina, oltás, ingyenes, egészségügyi anyagok