Egyre többször vásárolnak allergiagyógyszert a kaposvári patikákban is. Sokan azonban nem receptre kérik a tablettákat. Több készítmény ugyanis évek óta vény nélkül is kapható. A patikus azt mondja: egyre többen egész évben szednek allergiagyógyszert.

"Jellemzően, akiknek kevesebb gondot okoz az allergia, azok inkább recept nélküli készítményeket vásárolnak. Nem olyan nagy az árdifferencia ezekben a gyógyszerekben a támogatást illetően. Akiknek viszont súlyos allergiás tünetei vannak azok közül szinte mindenki elmegy a szakorvosokhoz és itt többféle kezelésre van szükség" - mondta Dr. Müller Ádám, a Berzsenyi Patika vezetője.

Somogyban tavaly több mint 80 millió forintot fizetett ki a társadalombiztosító allergiás megbetegedések elleni vényköteles készítmények támogatására, 20 millióval kevesebbet mint 5 éve. Országosan azonban így is bő 6,5 milliárd forintot fordítottak erre a célra.

A kaposvári pollencsapda szerint jelentősen megnőtt a pollenterhelés a város környékén az elmúlt napokban. Nagyon magas a parlagfű, a csalánfélék és a gombakoncentráció. A tisztiorvos arra figyelmeztet: az allerigagyógyszereket már a tünetek megjelenése előtt el kell kezdeni szedni. De nemcsak gyógyszerekkel, hanem az életmóddal is enyhíthetőek a tüneteken.

"Ha valaki megteheti akkor a nyaralását is időzítheti úgy, hogy erre az időszakra amagas hegyi levegő és a tenger is jó terápia. De az is elmondható, hogy a városokban a kipuffogógázok szemcséire nagyon szépen rárakódnak a pollenszemcsék és felerősítik az allergiás tüneteket" - tette hozzá Dr. Pálcza-Juhász Márta, tisztiorvos.

A szakértők egyebek mellett azt tanácsák: aki csak teheti, lehetőleg éjszaka szellőztessen és esténként mosson hajat.

Címkék: gyógyszer, növekedés, allergia, patika, megbetegedés, somogy, egészségügyi anyagok