A mai nap lekaszált út fogadta a toponári Horog utca lakóit. Idősebbek laknak itt, akik önerőből nem tudták megoldani a gyommentesítést. Ezért az önkormányzat segítségét kérték. Az egyik lakó portáján idén eddig két alkalommal jártak közterületfelügyelet munkatársai és lekaszálták a gazt. Most várják a harmadik kaszálást.

A kaposvári városgondnokság évek óta segíti az időseket és a rászorulókat a parlagfű írtásában. Herczeg Attila, a Kaposvári Városgondnokság vezetője elmondta, bejelentés után soron kívül igyekeznek segíteni a rászoruló időseknek és nyugdíjasoknak. Sietni kell, mivel a parlagfűvel kapcsolatos gyomok július végén, augusztus elején virágoznak, így minél gyorsabban el kell tüntetni.

parlagfű

Aki parlagfüvet lát Kaposváron, az bejelentheti a 06-80-205-230-as ingyenesen hívható számon, vagy parlagfuvonalkaposvar(kukac)gmail.com emailcímen. Eddig csaknem 300 hívás érkezett a vonalra. Az ingatlantulajdonosok többsége felszólítás nélkül is eleget tesz kötelezettségének. Igaz akadnak olyanok is, akiket csak felszólítással lehet rávenni arra, hogy gyommentesítsenek.

"Az eljárás során felszólítják az ingatlantulajdonost, a 24 órán belüli gyommentesítésre, amennyiben nem végzi el a gyommentesítést a tulajdonos vagy a használó, akkor bírság kiszabására is sor kerülhet." - árulta el Kis Szabolcs, a Kaposvári Közterület-felügyelet vezetője.

parlagfű

A hatósági türelmi időszak a napokban véget ért, így már akár több száz ezer forint bírságra is számíthatnak a szabályszegők.

A parlagfű idén két héttel korábban virágzik, mint általában. Ennek az allergiások sem örülnek. Orrfolyás, orrviszketés, tüsszögés, szemviszketés, könnyezés és a lágy szájpad viszketése a pollenallergia leggyakoribb tünetei.
A szakemberek azt tanácsolják, hogy ebben az időszakban az allegriások használjanak orrsprayt és szedjenek olyan gyógyszereket, amelyek enyhíthetik a kínzó tüneteket.

Címkék: kaszálás, városgondnokság, allergia, parlagfű, egészségügyi anyagok, Kaposvár