„A kockázatokról és mellékhatásokról…” kezdetű, a gyógyszerreklámokból jól ismert mondatot egy kevésbé riogató üzenetre cserélnék a gyógyszercégeket tömörítő szervezetek - írja a Magyaridok.hu. Meggyőződésük ugyanis, hogy a jelenlegi figyelmeztetés nem segíti a betegeket az orvosságok előírásszerű alkalmazásában, viszont negatív előítéleteket köt a gyógyszerekhez.

Magyarországon kívül szinte csak Németországban és Lengyelországban hangzik el a gyógyszerreklámok végén olyan figyelmeztetés, amelyben az orvosság szedésének kockázataira és a lehetséges mellékhatásokra figyelmeztetik a pácienseket. A legtöbb uniós országban inkább arra hívják fel a figyelmet, hogy alkalmazás előtt kérdezzék meg orvosukat, gyógyszerészüket, illetve figyelmesen olvassák el a betegtájékoztatót.

Ennek az az oka, hogy nincs uniós előírás arra vonatkozóan, milyen figyelmeztető mondatot kell tartalmaznia a gyógyszerreklámoknak, erről minden ország saját hatáskörében dönt. A magyar gyógyszerészeti szakhatóság pedig, még a rendszerváltás környékén, a német jogszabályból vette át a rigorózus figyelmeztetést.

A gyógyszergyárakat tömörítő szövetségek azonban úgy látják: régen megérett a helyzet arra, hogy lecseréljék a jól ismert figyelmeztető szöveget.

Címkék: mellékhatások, kockázatok, gyógyszer, egészségügyi anyagok