Az elmúlt pár napban többször is volt extrém magas UV sugárzás, amelynél 10 perc alatt is le lehet égni. Így nem csoda, hogy egyre többen kenik magukat a strandokon.

Tóth Eszter, aki a balatonfenyvesi strandon nyaral azt mondja: mivel őt nagyon hamar megégeti a nap, ezért odafigyel a fényvédelemre.
"Nagyon érzékeny a bőröm. Világos bőrű vagyok ezáltal gyakran kenem. Tehát megpróbálok odafigyelni, hogy óránként legalább egyszer kenjem. Mert ha nem akkor nagyon csúnyán tudok kinézni." - teszi hozzá.

Egy kicsivel arrébb találkozunk egy házaspárral, akik csak az utóbbi években kezdték rendszeresen bekeni egymást naptejjel. Korábban soha nem használtak fényvédőt.

"Abszolút nem is kentük magunkat régen. Szerintem kimentünk hetekig, hogy egy kis színünk legyen, hogy jól lebarnuljunk. Most nem lehet." - bosszankodik Kádárné Sinkó Erzsébet.

napozás

Pár méterrel arrébb egy két gyermekes család napozik, de a kisbaba és testvére sem maradhat fényvédelem nélkül. Anyukájuk fontosnak tartja, hogy gyermekeit óvja a sugárzástól. Még sapka és napszemüveg is kerül a picikre.

"Folyamatosan kenem őket naptejjel. Naponta többször. Vízállót használunk. De ha kijövünk a vízből, akkor is át szoktam őket kenni. Sajnos sok az anyajegyünk, kicsi korktól fogva, ezért kell vigyáznunk." - árulja el Szabadi-Csárdi Zsófia.

A megelőzés és a fényvédelem fontosságára hívják fel a figyelmet a bőrgyógyászok is. Az egyre gyakoribb, extrém erősségű UV sugárzás miatt, akár már 10 perc alatt megéghet a bőr. Ez is oka annak, hogy a melanómás betegek száma 10 év alatt megduplázódott. Míg 2005-ben 100 ezer lakosra csupán 14 ilyen bőrrákos megbetegedés jutott, addig tavaly már 24. A Kaposi Mór Oktató Kórházban is egyre több ilyen beteget regisztrálnak.

napozás

"Egyértelmű okokat nem tudnak mondani a melanóma kialakulása szempontjából. Az biztos, hogy a napfénynek és a fénykárosodásnak van elsősorban szerepe. Korábabn azt hitték, hogy csak az egyszeri napfényártalom, a leégések azok amik elsősorban a melanómát provokálják. Azonban az utóbbi időben igazolódott, hogy bizonyos típusok viszont a krónikus fényhatás következtében alakulhatnak ki." - válaszolta kérdésünkre Battyáni Zita, a Kaposi Mór Oktató Kórház bőrgyógyász főorvosa.

A szakember szerint fontos eljárni a szűrővizsgálatokra és figyelni az anyajegyekre is. Ha ezek száma megszaporodik, vagy egy-egy ilyen anyajegy megnő, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. Ha ugyanis a melanómát korán felismerik, akkor műtéti megoldással még jól gyógyítható.

Címkék: napsugárzás, bőrrák, naptej, egészségügyi anyagok