A balatonlellei BL YachtClubban az étlap mellett egy másik lap is szerepel az asztalokon, ami ezúttal nem a menüt, hanem a Magyar Vöröskereszt jótanácsait mutatja meg a vendégeknek. Ottjártunkkor volt, aki azonnal meg is nézte a szórólapot, mert kíváncsi volt, miről szól. Ehhez az akcióhoz több mint harminc vendéglátóhely és borászat csatlakozott.

"Mi is részt veszünk a kampányban. Azért tartottuk fontosnak, mert egy kikötőben vagyunk, ami veszélyes üzem és a hétvégén is előfordult, hogy egy kislány nem figyelt oda és beleesett a vízbe. Szeretnénk a baleseteket megelőzni, vagy ha megtörténik szeretnénk, ha felkészültek lennénk és a nagyobb bajt meg tudnánk akadályozni." - árulta el Tóth Balázs, a BL YachtClub & Apartments ügyvezetője.

balaton vöröskereszt

A tájékoztatók röviden ismertetik a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat munkáját és néhány alapvető fortélyt, amellyel bárki hatékonyan tud reagálni veszélyhelyzetben. A vendéglátóhelyek közönsége adakozhat is: a Magyar Vöröskereszt 1359-es adományvonalán egy hívással vagy egy SMS-sel 250 forinttal támogathatják a szervezet munkáját.

A balatoni strandokon reggel tíztől este hatig teljesítenek szolgálatot a Vöröskereszt önkéntesei. Leggyakrabban a tóban, a parton szerveztt vágások, horzsolások, sportcérülésekkel foglalkoznak és tanácsokkal látják el a strandolókat, például a nagyon gyakori darázs és méhcsipés ellátásával kapcsolatban.

balaton vöröskereszt

Idén tizennyolc helyszínen csaknem háromszáz önkéntes vesz részt a balatoni elsősegélynyújtásban. A fiatalok augusztus 20-áig teljesítenek szolgálatot a Balatonnál. Az idei szezonban volt is már komolyabb dolguk. Kedden egy 25 éves lengyel férfit kellett újraéleszteniük Balatonmáriafürdőn. A strandoló ugyanis elaludt a matracán, amivel aztán belefordult a vízbe és elmerült.

Címkék: vöröskereszt, önkéntes, strand, Balaton, egészségügyi anyagok