A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal legújabb terméktesztjén - a Szupermenta projekt keretében - a gyermekek kedvencét vizsgálták a szakértők.

A termékteszt során vizsgálták a cukortartalmat, a vitaminok hozzáadásával előállított termékek esetén a vitamintartalmat, a mesterséges színezékeket, a savtartalmat, a nedvességtartalmat és a termékek jelölésének jogszabályi megfelelőségét.

Élelmiszerbiztonsági szempontból valamennyi megfelelőnek bizonyult, de hibás jelölés miatt 8 termék esetében kellett hatósági eljárást indítani. Ezen termékek gyártói összesen nagyjából 370 ezer forintnyi bírságra számíthatnak.

A gumicukrokat ugyan szinte minden esetben színezik, de a laborvizsgálatok azt igazolták, hogy a vizsgált gumicukrok mesterséges színezékeket nem tartalmaztak.

A Szupermenta terméktesztek hagyományainak megfelelően a kedveltségi vizsgálatra is sor került. A szakértő és laikus kóstolók a gumicukrok alakját, külső megjelenését, színét, illatát, ízét és az állagát pontozták.

Kedvencük a német előállítású Haribo Goldbären Gyümölcsös gumimacik Gyümölcsös gumicukor lett. Második helyen a Coop Gumicukor Vegyes gyümölcsízű gumimaci végzett, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a magyar előállítású Haribo Happy Cherries gyümölcsízű gumicukor állhatott fel.

Címkék: gumicukor, jelöl, élelmiszer, NÉBIH, bírság, egészségügyi anyagok