Füstnek tűnő gőzt ad ki magából a legtöbb e-cigaretta. Kátrány és szén-monoxid nincs benne csak nikotin. Ezért sem érti az elektromos cigarettázás mellett kiálló Villanypára Egyesület elnöke a szigorú tiltást.

- Jó lenne, ha mindenkinek a tudatáig eljutna, hogy ez egy 95 százalékkal kevesebb kárt okozó eszköz, nem történik égés. Teljesen ismert és mindenféle próbát kiálló anyagok gőzölése gyakorlatilag az e-cigaretta fogyasztása. Egyetlen egy dolog van benne, ami addiktív, az a nikotin - válaszolta telefonos megkeresésünkre Ficsor Zoltán, a Villanypára Egyesület elnöke.

Szerint a döntés személyiségi jogokat is sért, hiszen a dohányosok közé kényszeríti azokat az embereket, akik le akarnak szokni a hagyományos cigarettáról.

A tüdőgyógyász azt mondja, jóval kevesebb károsanyag van az e-cigikben, mint a hagyományosban, de nincs arról statisztika, hogy hány embernek sikerült leszokni a dohányzásról így.

- A nikotin pótlás szempontjából kétségtelen, hogy vannak sokkal jobb és ártalmatlanabb módszerek, tehát a rágógumi és a tapasz és tabletta, amit ebből a célból csinálnak, de a szívó szempontjából kétségetelen, hogy lehetnek kóros következményei - tette hozzá Dr. Berta Gyula, tüdőgyógyász.

Az ÁNTSZ szerint az elektromos cigaretta és annak kifújt gőze is káros az egészségre: az e-cigarettákhoz használt patronokban, illetve utántöltő flakonokban olyan vegyületek vannak, amelyek bizonyítottan egészségkárosodást okoznak, ráadásul ez független attól, hogy az adott termék tartalmaz-e nikotint vagy sem.

null

Káros hatásai mellett arra sincs bizonyíték, hogy hatásosan segítene leszokni a dohányzásról.

- Gyakorlatilag ugyanúgy, mint a hagyományos cigarettáknál a kijelölt dohányzó helyeken lehet dohányozni. A tiltott helyek szintén változatlanok, illetve az egészségvédelmi bírság mértéke is ugyanaz, tehát húsztól, ötvenezer forintig terjed - mondta Dr. Pálcza-Juhász Márta, az ÁNTSZ megyei tisztiorvosa.

Felmérések szerint Magyarországon egy év alatt egy százalékkal nőtt azon fiatalok száma, akik a hagyományos cigarettázást még soha nem próbálták ki, ám elektromos cigarettát használtak már.

Címkék: tiltás, e-cigaretta, szabály, dohány, egészségügyi anyagok