Lassan elkezdődik a medvehagyma szezon a Zselici erdőkben is, de vigyázni kell, hogy pontosan mit is szed le az ember, mert könnyen összetévesztheti az ehető medvehagymát mérgező rokonaival. A Kiskegyed összeszedte, mi pedig a most következő cikkünkben meg is mutatjuk a különbségeket.

Ha az erdőbe megyünk medvehagymát gyűjteni, legalább olyan óvatosan kell leszedni a növényeket, mint ha gombászni mennénk. Van ugyanis két nagyon hasonló növény, amelyek szedését minden körülmények között el kell kerülnünk. A  mérgező májusi gyöngyvirág és az őszi kikerics levelei nagyon hasonlítanak az ehető medvehagymáéra. Viszont van néhány megkülönböztető jegy, ami megkönnyíti a felismerést.

medvehagyma


Medvehagyma (ehető)

Élőhely: Árnyas tölgyes, bükkös, gyertyános erdőkben hatalmas csoportokban tenyészik. Már március elején beindulnak a hajtások. Magyarországi legnagyobb lelőhelyek: Gerecse, Bakony, Mecsek, Fejér megyében a Burok-völgy, a Balaton északi partján több terület, Tihany környéke, Zala megyében a Kovácsi-patak völgye, de a Zselici erdőkben is nagy számban találhatók.

Levél: 3-4 cm széles, formája inkább hosszúkás. A levélnyél elég hosszú, a levél fonákja, gyűrött és matt. Megdörzsölve fokhagymaszagot áraszt, a kezünk is illatos lesz tőle. Ezzel a legkönnyebb megkülönböztetni a mérgező növényektől. Legjobb addig gyűjteni a leveleket, amíg nem virágzik a növény. Ezután már nincs meg az a jó zsenge fokhagymás íze.

 Virág: Április végén, májusban bontja ki a hosszú virágszáron, magasan ülő, csillag formájú apró fehér virágait. Meglepő, de a virágoknak is erős fokhagymás az illata.

gyöngyvirág

Májusi gyöngyvirág (mérgező)

Élőhely: Az árnyas erdőkben legtöbbször egész gyöngyvirágmezők alakulnak ki. Általában csak áprilisban indítja be hajtásait. Elég ritkán fordul elő, hogy a gyöngyvirág és a medvehagyma csapatok egy terülten nőjenek.

Levél: 6-8 cm széles, tehát jóval kövérebb, mint a medvehagymáé. Rövid levélnyél jellemzi, a levél fonákja sima és fényes. Levelének nincs illata.

Virág: A tő közelében ered a rövid virágszár, azon sorban nyílnak a harangszerű édes illatú fehér virágok. Jóval később kezd virágozni, mint a medvehagyma. Az erős hagymaszag hiánya árulkodó.

őszi kikerics

Őszi kikerics (mérgező)

Élőhely: Napos, füves réteken, mezőkön leghamarabb áprilisban kezd hajtani a növény.

Levél: Akár 20-30 cm széles lándzsás és húsos a levele, tehát jóval nagyobb a medvehagymánál. A levélnek nincs illata!

Virág: Tavasszal nem virágzik, csakis ősszel.

Egy ember egy szedés alkalmával egyébként csak két kilót vihet haza medvehagymából.

Címkék: kikerics, ehető, gyöngyvirág, medvehagyma, mérgező, egészségügyi anyagok