A jó idő a kutyásokat is egyre sűrűbben szólítja a szabadba. A séta azonban akár veszélyes is lehet a számukra. A Kutyaplacc Egyesület elnöke, Szerecz Kornél azt tanácsolja, hogy a gazdik a túra végeztével tüzetesen vizsgálják át kedvenceiket és magukat is: "A lábhajlatokban, a pocaknál, a füleknél érdemes vizsgálódni. Igaz, láttam már olyan kutyát is, amelyiknek a fogínyében találtunk kullancsot."

Turgyán Ágnes, állatorvos azt mondja: a kullancsra később a kutya viselkedése, állapota is utalhat, ezért érdemes ezekre az árulkodó jelekre is figyelni: "Az első, amit a gazdi észrevesz az a bágyadtság. Később előfordulhat kólabarna vizelet és láz. Ebben a fázisban még gyógyítható a betegség, de ha a gazdi nem hozza el időben kedvencét, akkor az sajnos annak a halálához is vezethet."

Török Tímea, állatorvost ugyanakkor a megelőző lehetőségek kapcsán kérdeztük: "Védekezni külső élősködők elleni cseppekkel, nyakörvekkel, tablettákkal lehet."

A kullancs ugyanakkor nemcsak az állatokra, hanem az emberre is veszélyt jelenthet. A Lyme-kór ellen nincs védőoltás, viszont a kullancs okozta agyhártyagyulladás ellen igen.

Varga Edit, az SMKH Népegészségügyi Szervének járványügyi osztályvezetője: "A Lyme-kór piros folttal és gyengeséggel jár, érdemes orvoshoz fordulni! A kullancs encephalitist úgy is hívják, hogy nyári influenza, mert először influenzaszerű tünetek jelentkeznek, utána jönnek az idegrendszeri gyulladásra utaló tünetek, hányás, fejfájás."

Címkék: fertőzés, Lyme-kór, kullancs, betegség, kutya, egészségügyi anyagok