Nyolc évvel ezelőtt már tízezredik szürkehályog műtétet hajtották végre a kaposvári kórházban. Azóta pedig több ezer ilyen beavatkozáson vannak túl

A beteg látása idővel egyre inkább olyanná válik, mintha vízfüggönyön nézne keresztül. A 65-75 éves kor közötti népességnek kb. fele szenved szürkehályogban, és ez a gyakoriság a 75 éven felüliek körében további közel 20 százalékkal növekszik.

A kormányzat tavaly hatmilliárd forintot biztosított a várólisták rövidítésére. Míg 2015. májusában a kaposvári kórházban egy év nyolc hónapot kellett várni egy szürkehályog műtétre, jelenleg viszont 7 hónapot. A legtöbbet viszont csípő és térdprotézis műtétre kell várni. Előbbire egy év hat hónapot, térdre pedig egy év hét hónapot.

null

- Ezeknek a várólistáknak a ledolgozása sikeresen zajlik, a rendelkezésre áll a humánerő forrás és a szakmai anyag keret biztosított. Különösen a szürkehályog műtétetk esetében értünk el jelentős sikereket, több mint felére sikerült a várólistát lerövidíteni - mondta Dr. Papp Erzsébet, a Kaposi Mór Oktató Kórház orvosigazgatója. 

Tavalyhoz képest jelentősen csökkent a várakozó betegek száma. 2015. májusához képest csaknem fele annyian várnak műtétre.

Siófokon is a szürkehályog műtétre kell várni. A szemészeti beavatkozáson kívül nincs várólista.

- Jelenleg körülbelül 200 beteg van a várólistánkon 3 hónapos várakozási idővel, amik nem jelent egy hosszú időintervallumot. A keretünk meg lett emelve, átlagban havonta 60 szürkehályog műtétre kerül sor - válaszolta telefonos megkeresésünkre Dr. Inczeffy István, a Siófoki Városi Kórház főigazgatója.

Nagyatádon pedig nincs várólista, igaz a kórházban nincs se szemészeti, se ortopédiai osztály. Országosan átlagosan még hónapokat kell várni gerincstabilizáló, epekő műtétre és hasfal lágyéksérv implantátum beültetésre.

Címkék: várólisták, kórház, somogy, Siófok, Kaposvár, egészségügyi anyagok