Délre már üresek voltak a kenyeres pultok az egyik kaposvári boltban. Reggel csaknem 300 kilfit rendeltek, mind elfogyott.

A Slendy Pékségben napi 5-6 ezer zsemlét és 7-800 kilo fehér kenyeret állítanak elő. Vannak szénhidrát csökkentett termékeik is, de ezeket még mindig kevésbé keresik.

- A fehér kenyér és a zsemle, ez a kettő viszi a prímet, ha meg lehet nézni 100 kilo termkékből 70 kilo kenyér, zsemle, a maradék harminc az összes többi amit gyártunk - tette hozzá Ojtó Lajos, a Slendy Kft. ügyvezetője.

Egy friss felmérés szerint Európában Magyarország az első helyen áll az elhízottak aránya alapján. A Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság kutatása alapján a világon arányaiban Magyarországon él a legtöbb elhízott ember az Egyesült Államok és Mexikó után. Európában viszont listavezetők vagyunk.

A szakemberek szerint a szénhidrát játszik a legnagyobb szerepet az elhízásban. Az általunk megkérdezett dietetikus szerint sokszor lustaság, vagy időhiány miatt esznek egészségtelen ételeket az emberek.

- Nagyon sok az üres energiaként bevitt cukor, akár az üdítőkben, a süteményekben, csokikban, sokkal inkább előszeretettel nyúlnak, egy hófehér kiflihez, egy péksüteményhet, mint leülnének egy szendvicset csinálni, ami teljes kiőrlésű lisztből van - válaszolta Heszberger Edina, dietetikus.

Az elhízásban a mozgásszegény életmód is szerepet játszik. Bár most szinte minden foglalkozás telt házzal üzemel ebben a kaposvári fittneszközpontban, az év eleji fogadalmakat a többség gyorsan elfelejti.

- Ne csak az év eleji lelkesedés vigye az embereket, hogy lejövök pár alkalommal és utána abbahagyom, hanem egy tartós dolognak kellene lennie, ne csak év elejére szorítkozzon ez a történet - mondta Páli Gábor, a Cutler Gym tulajdonosa.

Az egészséges táplálkozással megelőzhető lenne sok szív- és érrendszeri betegség, továbbá keringési probléma. A szakemberek szerint a daganatos betegségek 30-40 %-a lenne megelőzhető a csökkentett szénhidrát táplálkozással.

Címkék: kövér, elhízás, statisztika, egészségügyi anyagok, Magyarország