Mínusz 196 fokon tárolják a hímivarsejteket a Kaáli Intézet laboratóriumában, hogy életképesek maradjanak. Hiába, a közeljövőben meg kell őket semmisíteni, mert külföldről származnak.

Az ÁNTSZ nyári vizsgálata szerint ugyanis a KRIO Intézet törvénysértő módon hozott be Dániából hímivarsejteket és felmelrült a gyanúja annak, hogy genetikailag hibás minták kerültek Magyarországra.

Ennek nyomán megtiltották, hogy külföldi sejtbankból rendeljenek a hazai lombikklinikák. A kaposvári Kaáli Intézet ezért most saját spermabankot hozott létre.

- 35-40 donorunk van már és 500 mintánk, gyakorlatilag lefedi az egész évet, 2016-ra. Két hét múlva már felszabadul az első 28 donorspermánk, amit megkap 28 rászoruló, akik fel vannak véve - mondta telefonos megkeresésünkre Prof. dr. Kaáli Géza, a Kaáli Intézet fõigazgatója.

null

A közelmúltban ugyanis hosszú várólisták alakultak ki a szigorítás miatt. Nem volt annyi hazai donor, amennyi szükséges lett volna a meddő párok megsegítéséhez.

- Ez éves szinten 200 baba megszületését akadályozta meg ez a tisztiorvosi döntés, nyilván araányosan a kaposvári centrumban 8-10 baba megszületése maradt el - tette hozzá Mánfai Zoltán, a kaposvári Kaáli Intézet vezetője.

A jövőben a budapesti és a szegedi intézetükben is várják a mintákat. Az új, saját sejtbankból származó hímivarsejteket január végén ültetik be Kaposváron.

Címkék: kaáli intézet, sperma, donor, megoldás, külföld, hiány, egészségügyi anyagok