Évente 300 alkalommal végzi el ugyanazt a mozdulatot páciensein Horváth Ágota. A kaposvári háziorvos körzetében sokan oltatják be magukat influenza ellen.

- Többnyire azért, hogy az influenzát elkerüljem, mert a családban van kisgyerek én sem vagyok már fiatal és hát jó lenne elkerülni, hogy az influenza elkapjon, mert ez egy elég súlyos ügy, ahogy tapasztaltam régen, amikor volt benne részem - mondta Károly Irma.

Az orvos szerint fontos a védőoltás, ez ugyanis a súlyos szövődmények ellen véd.

- Hiszek abban, hogy az immunrendszert a betegeknél olyan mértékben mobilizálja ez a védőoltás, hogy egyéb szezonális betegségek esetén is jótékony hatású - tette hozzá dr. Horváth Ágota.

Egyelőre még nem kell influenza járványtól tartani a szakemberek szerint. Jelenleg alig éri el az 50-et a megbetegedések száma a megyében. A járványügyi osztályvezető szerint lehet még tenni az ellen, hogy ne emelkedjen tovább a betegek száma.

- Érdemes tehát beoltatni magunkat. A védőoltáshoz, ahhoz, hogy a hatás kialakuljon körülbelül két hét kell, tehát még bőven benne vagyunk az időben. A védőoltás a krónikus betegeknek illetve bizonyos foglalkozást űzőknek javasolt, az ő számukra az állam térítésmentesen biztosítja az oltóanyagot - válaszolta dr. Varga Edit, a Somogy Megyei Kormányhivatal járványügyi osztályvezetője.

Aki pedig nem kap ingyen védőoltást, a patikában pár ezer forintért beszerezheti azt. A tapasztalatok szerint azonban évről-évre egyre kevesebben oltatják be magukat.

Címkék: Somogy, influenza, oltás, járvány, egészségügyi anyagok