Az új, V-ös kútból érkező termálvíz 55,5 C0–os hőmérsékleten éri el a felszínt, több mint egy kilométeres mélységből (1050 méter) érkezik, ami egyben a minőségének a stabilitását is biztosítja. Az összes oldott ásványianyag-tartalma 3150 mg/l. A korábbi, I-es számú kúté csupán 1850 mg/l, igaz, az csak 671 méterről jön föl.

A régi kút vizének csak a jodidtartalma jelentős, az újénak pedig a jodidon kívül a bromid- és a metakovasav-tartalma is – ismertette Szabó-Löffler Zita, a kaposvári fürdő ügyvezetője. – Kizárólag csak minősített gyógyvízzel töltjük a termálmedencéinket, üzemidőben folyamatos a friss víz rávezetése, és naponta záróra után valamennyi gyógyvizes medencében teljesen kicseréljük a vizet.

Az új kút gyógyvízzé történő minősítésének eljárását 2015 februárjában indította a fürdő. Ez egy orvosszakmai kísérletnek minősül. Az Egészségügyi Tudományos Tanács Tudományos és Kutatásetikai Bizottsága engedélyezte, hogy az összeállított kutatási terv alapján a fürdő elvégezze a kísérletet 50-50 önkéntes betegen (egy kontroll csoporttal): a 3 hónapig tartó eljárás folyamatos orvosi felügyelet mellett történt. Végső megállapítása, hogy lényegesen jobban enyhültek azok tünetei, akik az V-ös kút termálvizében fürödtek, az életminőségük szignifikánsan javult. A magas ásványianyag-tartalmú víz hosszan tartó fájdalomcsillapító és funkciójavító hatással bír. A gyógyvízzé minősítési engedélyt az Országos Tisztifőorvosi Hivatal adta ki.
A kaposvári fürdő terve, hogy a következő lépésben a strand nyáron működő termálmedencéjét is ezzel a gyógyvízzel üzemeltesse.

Címkék: virágfürdő, fürdő, egészségügyi anyagok, kaposvár