Az igali mentőállomás építése, bruttó 101 millió forint értékű beruházással valósult meg. A projekt keretében a mentőállomásra két új, teljesen felszerelt B típusú mentőgépkocsi is kerül, emellett a megyében egy mentőorvosi kocsit (MOK) is szolgálatba állítanak.  A közel 300 négyzetméter alapterületű állomáson a komfortos munkavégzés és a higiéniai követelményeknek való megfelelés érdekében nappali tartózkodó helyiséget, éjszakai pihenőket, fekete-fehér öltözőt, raktárakat, korszerű gépkocsimosó- és fertőtlenítő helyiségeket alakítottak ki. Az energiahatékonyság biztosítása céljából a kondenzációs gázkazános rendszer megújuló energiaforrással való rásegítésére napkollektoros rendszert építettek be, hőszigetelést kapott a padozat, illetve a homlokzatok és a födémek, valamint modern, hőszigetelő nyílászárók kerültek az épületbe.

Az európai uniós normáknak és a kor színvonalának megfelelő mentőállomás átadása ünnepélyes rendezvény keretében történt. Az eseményen köszöntőt mondott a település részéről Obbás Gyula polgármester, az OMSZ részéről Dr. Burány Béla főigazgató és Dr. Buda Péter régióigazgató. A szalagátvágást, az állomás és a gépkocsik kulcsának átadását követően a résztvevőknek bemutatták az épületet, mely modern és komfortos munkakörnyezetet biztosít az igali mentődolgozók, és még gyorsabb, biztonságosabb ellátást a térség rászoruló lakosai számára.

Az Országos Mentőszolgálat a 10,94 milliárd forintos, Európai Uniós támogatásból megvalósuló, „Sürgősségi Ellátás Fejlesztése - Mentés” projektje keretében Magyarország 18 megyéjében 22 új mentőállomást épített és további hatvanat dinamizált.

A sürgősségi betegellátásban meghatározó fejlesztés elsődleges érintettjei azon területek lakosai, ahol a mentők 15 percen belüli kiérkezési ideje a mentőállomás hiánya vagy a meglévő állomások leromlott műszaki állapota miatt nem volt biztosítható. A működését most megkezdő új, igali állomással a térségben jelentősen javul a sürgősségi ellátás biztonsága, hiszen a korábbi években a riasztások több mint felénél a 20 percet is meghaladta a kiérkezési idő.

Az Országos Mentőszolgálat által elindított nagyszabású program célja az esélyegyenlőség legszélesebb körű megteremtése az ország egész területén.
Az OMSZ ennek a problémának a megoldására 2012 végén megkezdte azt a közel 11 milliárd Ft összértékű fejlesztést, amely 22 új és 60 dinamizált állomással a mentőállomás-hálózat jelentős bővítését,illetve állapotának javítását,200 db új mentőjármű és több ezer műszer, egészségügyi és oktató eszköz beszerzésével az ellátás technikai színvonalának emelését eredményezte.

A meglévő, elavult épületekben működő mentőállomások dinamizálása jelentős mértékben javítja a mentés szakmai feltételeit, csökkenti a riasztástól számított kiérkezési időt. Ezt szolgálják az új, motorizált garázskapuk, a kimenő és beérkező járművek mozgásának elkülönítése, a korszerű fertőtlenítő berendezések beépítése. Minden dinamizált állomás új mentőgépkocsit és modern orvostechnikai eszközöket is kap.

Az új mentőállomások olyan területeken épültek, ahol eddig hiányoztak a riasztást követő 15 percen belüli kiérkezés feltételei. Ezeknek az állomásoknak a műszaki és orvostechnikai felszereltsége nemzetközi színvonalú, minden állomáson két új mentőgépkocsi áll szolgálatba személyzettel együtt.

Az új és dinamizált állomások költséghatékony működését segíti az energiaellátó rendszerek korszerűsítése és az épületek utólagos hőszigetelése, az így megtakarítható rezsi költség összegét a mentőszolgálat a szakmai munka színvonalának további fejlesztésére költheti majd. 

Címkék: Igal, mentő, állomás, Kadarkút, Böhönye, egészségügyi anyagok