A hetesi vágóhídhoz tartozó telepen is zárlatot rendeltek el még szeptember közepén, mert beleesett abba a 20 kilométeres körzetbe, ahol megfigyelésre kötelezték az állatartókat. A legtöbb beszállítójuknak pedig a környező településeken működik gazdasága. Így egyre nehezebben tudnak élő állatot beszerezni.

- Egyre nehezebben tudunk vágóállatokat beszállítani. A puffer céllal működtetett lassan üressé válik. Ezt mindaddig, amíg a korlátozás fönnáll, nem tudjuk újra feltölteni. Tehát komoly gazdasági problémát, kihívást jelent ez a kialakult helyzet számunkra - mondta Juhász Pál, a Kapos Ternero Kft. ügyvezetője.

Október végén újabb öt településen állapítottak meg kéknyelv betegséget, ami miatt további 30 napra zárolást rendeltek el Hedrehely, Mernye, Kadarkút, Visnye és Nikla körzetében.

Veszélyben a szarvasmarhák?
Veszélyben a szarvasmarhák?

A megyében most összesen 155 települést érintenek a zárlati intézkedések, ami többek között az állatok oltását is jelenti.

- A vakcinázásra azért van elsősorban szükség, hogy a betegség továbbterjedését megakadályozzuk, ez állami költségre történik a 20 kilométeres zárlati körleten belül. Viszont van lehetõség a 20 kilométeres körzeten kívüli vakcinázásra, amelyet az állattartó az állatorvosánál kérheti és állami támogatás vehetõ rá igénybe - tette hozzá Tóth Szabolcs, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal megyei igazgatója.

Az állattartók abban bíznak, hogy a közelgő tél miatt elpusztulnak a betegséget okozó törpeszúnyogok. Azonban gondot jelent, hogy az év végi ünnepekre nem tudnak felkészülni sem a gazdák, sem a vágóhidak, mert korlátozni kell a feldolgozás mennyiségét. Így pedig nem tudják a piaci igényeket kielégíteni.

Címkék: nyelv, kék, betegség, Somogy megye, egészségügyi anyagok