Virágcsokrok és koszorúk jelzik, az egyik friss sír helyét a Keleti temetőben. Idén a korábbinál gyakrabban, csaknem 30 százalékkal több szertartást tartottak ebben a sírkertben és szerte a megyében. Csurgón és Nagytádon például tavalyhoz képest kétszer annyi idős hunyt el.

A temetkezési Kft. ügyvezetője szerint ennek oka, az, lehet, hogy a második világháború után fokozatosan nőtt a gyermekek száma. Ennek a csúcspontja a Ratkó korszak volt, amikor az állam különböző intézkedésekkel támogatta a gyermekvállalást.

- Azt látjuk, hogy ez a korosztály került most abba a helyzetbe hogy közülük egyre többen halnak meg. Tehát 70-75 éves emberek közül szedi áldozatait ma a kül. betegségek és maga a halál. És ez okozhatja a viszonylag jelentős emelkedést amit itt Somogy megyében és Kaposváron is látunk - mondta Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető-igazgatója.

null

A tapasztalatok szerint idén az influenzaszezon és a nyári hőség viselte meg legjobban az embereket, főleg az idősebbekket és a krónikus betegeket. Míg eddig például nyáron viszonylag kevesen haltak meg, idén ebben az időszakban is többen kerültek temetőbe. Országosan 7 százalékkal többen hunytak el az első 8 hónapban. Az orvosok szerint ehhez az idei extrém meleg is hozzájárult. Amikor nem volt ritka a heteken át tartó 30 feletti hőmérséklet és 4-szer rendeltek el hőségriadót.

- Főleg az időseket érintette ez. Nagyon sok idős ember halt meg. A keringési zavarok leginkább őnáluk jelentkeznek. Hiszen ők azok akinek a só és vízháztartásuk legkönnyebben megbillen és sokszor érbetegségben szívritmuszavarokban szenvednek - tette hozzá Dr. Kopcsányi Rita, belgyógyász kardiológus.

Somogyban idén az első félévben 9 százalékkal nőtt a halálozási szám a tavalyi év hasonló időszakához képest. Ez extrémnek számít a KSH adatai szerint. A szakemberek szerint mivel a születés szám sem emelkedik, ezért ha ilyen ütemben csökken a népesség néhány száz év múlva kihalhat Somogy.

Címkék: születés, halálozás, betegség, KSH, Somogy, influenza, statisztika, hőség, egészségügyi anyagok