A projektnek köszönhetően az ország egész területén jelentős mértékben javul a helyszínre érkezés időtartama, különösen a mentőellátás szempontjából hátrányos helyzetű régiókban, kistérségekben. A program részeként 22 helyszínen épül új mentőállomás, 200 új mentőgépjárművel bővül az állomány, 60 mentőállomás dinamizálása, részleges korszerűsítése történik meg, valamint műszerek, egészségügyi és oktató eszközök beszerzésére kerül sor. A projekt keretében Somogy megyében 3 új mentőállomás épül és 7 állomás felújítása történik meg.

A hálózatbővítés során az új állomások helyszíneinek kijelölésekor a legfontosabb szempont az optimális lefedettség elérése volt. Cél, hogy a sürgősségi ellátás szempontjából hátrányosabb helyzetű, „fehér foltoknak” nevezett kistérségekben is biztosított legyen a gyors és szakszerű ellátás. A kadarkúti fejlesztés 18 településen több mint 7058 lakost érint és tehermentesíti a területet eddig ellátó nagyatádi és kaposvári mentőállomásokat.

A kadarkúti mentőállomás építése uniós támogatással, bruttó 106 368 279 Ft értékű beruházással valósult meg. A projekt keretében a mentőállomásra két új, teljesen felszerelt B típusú mentőgépkocsi is kerül, emellett a megyében egy mentőorvosi kocsit (MOK) is szolgálatba állítanak. A közel 300 m2 alapterületű állomást úgy alakították ki, hogy megfeleljen a fejlett sürgősségi ellátás és az állomáson szolgálatot teljesítők szakmai elvárásainak. Az állomás energia-hatékony és gazdaságos működését biztosítja a kondenzációs gázkazán, melyet napkollektoros rásegítés egészíti ki, a padozat és homlokzat szigetelése, valamint a hőszigetelő nyílászárók.

Az európai uniós normáknak és a kor színvonalának megfelelő mentőállomás átadása ünnepélyes rendezvény keretében történt. Az eseményen köszöntőt mondott a település részéről Karsai József polgármester, az OMSZ részéről Dr. Burány Béla főigazgató és Dr. Buda Péter régióigazgató. A szalagátvágást, az állomás és a gépkocsik kulcsának átadását követően a résztvevőknek bemutatták az épületet, mely modern és komfortos munkakörnyezetet biztosít a kadarkúti mentődolgozók, és még gyorsabb, biztonságosabb ellátást a térség rászoruló lakosai számára.  

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a TIOP-2.2.1-11/1-2012-0001 „Sürgősségi ellátás fejlesztése - mentés” projekt keretében átfogó, országos szintű fejlesztést valósít meg. Célja, hogy az infrastrukturális, gépjármű- és orvostechnikai eszközfejlesztések által javuljon az OMSZ prehospitális sürgősségi ellátásának színvonala.

Címkék: mentőautó, mentőállomás, Kadarkút, Somogy, egészségügyi anyagok