Napi 50 gramm vörös húsból készült, feldolgozott termék (például a kolbász, szalonna, sonka), például két szelet szalonna 18 százalékkal növeli a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát – áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentésében a BBC szerint.

Maguk a vörös húsokról a jelentés azt mondja, valószínűleg azok is rákkeltőek, de erre csak korlátozott bizonyítékok vannak. A WHO ugyanakkor közölte, hogy a húsfogyasztás egyúttal egészséges is.

Mi lesz velünk bacon nélkül?
Mi lesz velünk bacon nélkül?

A vörös húsból készült feldolgozott termékek esetében a feldolgozás módja – a füstölés, a kezelés, a só és tartósítószerek hozzáadása – növeli a rák kockázatát. A WHO erre a következtetésre nemzetközi rákkutató intézete (International Agency for Research on Cancer) tanácsa alapján jutott. Ez a tanács pedig az elérhető legjobb kutatási eredményeket értékelve született.

A vörös húsból készült feldolgozott termékek az új WHO-besorolás alapján legalább olyan eséllyel okoznak rákot, mint a plutónium vagy az alkohol. Mindenesetre azt továbbra sem tudni, mennyire biztosan okoznak daganatos betegséget, vagyis nem lehet azt mondani, hogy egy szalonnás szendvics ugyanolyan káros, mint a dohányzás.

Címkék: bacon, rákkeltő, virsli, szalonna, vörös, kolbász, dohányzás, hús, alkohol, egészségügyi anyagok