2020.09.24 - Csütörtök
Gellért, Mercédesz
12ºC / 27ºC
Tiszta égbolt

Már szalonnát sem szabad enni? 2015. Október 26. - Hétfő 14:44 | Címkék: bacon, Vörös, szalonna, rákkeltő, kolbász, virsli, dohányzás, alkohol, hús, egészségügyi anyagok

Legalábbis a WHO szerint. A kutatásaik alapján azt állítják, hogy az azbeszthez, cigarettához és az alkoholhoz hasonlóan a virsli, a kolbász, a baconszalonna is rákkeltő lehet.

Napi 50 gramm vörös húsból készült, feldolgozott termék (például a kolbász, szalonna, sonka), például két szelet szalonna 18 százalékkal növeli a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát – áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentésében a BBC szerint.

Maguk a vörös húsokról a jelentés azt mondja, valószínűleg azok is rákkeltőek, de erre csak korlátozott bizonyítékok vannak. A WHO ugyanakkor közölte, hogy a húsfogyasztás egyúttal egészséges is.

Mi lesz velünk bacon nélkül?
Mi lesz velünk bacon nélkül?

A vörös húsból készült feldolgozott termékek esetében a feldolgozás módja – a füstölés, a kezelés, a só és tartósítószerek hozzáadása – növeli a rák kockázatát. A WHO erre a következtetésre nemzetközi rákkutató intézete (International Agency for Research on Cancer) tanácsa alapján jutott. Ez a tanács pedig az elérhető legjobb kutatási eredményeket értékelve született.

A vörös húsból készült feldolgozott termékek az új WHO-besorolás alapján legalább olyan eséllyel okoznak rákot, mint a plutónium vagy az alkohol. Mindenesetre azt továbbra sem tudni, mennyire biztosan okoznak daganatos betegséget, vagyis nem lehet azt mondani, hogy egy szalonnás szendvics ugyanolyan káros, mint a dohányzás.

Vissza az előző oldalra

Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
A böngészés folytatásával jóváhagyja a sütik használatát. Bővebb információ

Bezárás