Különböző árfekvésű őrölt és instant kávék, valamint energiaitalok közül összesen 30-féle terméket vizsgáltak meg a szakemberek. A 8-féle őrölt kávé, a 7-féle instant kávékeverék, valamint a 15-féle energiaital koffeintartalmát a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma vizsgálta. Az energiaitalok esetében a taurin tartalomra vonatkozó méréseket külső akkreditált vizsgálólaboratórium végezte.

A Magyar Élelmiszerkönyv (2-231 számú) irányelve tartalmazza a kávékra vonatkozó előírásokat. Az energiaitalok esetében azonban jelenleg nincs hatályos élelmiszerkönyvi szabályozás, így definíciójuk sincs meghatározva.

Ezek a termékek összetételük alapján általában cukrot, koffeint (és taurint), valamint B vitaminokat (B12, B6, B3) tartalmazó mesterséges összetételű, szénsavas italok. A koffeintartalom mennyiségének ismerete különösen fontos az azt tartalmazó italok, élelmiszerek esetében, hiszen a túl sok koffeinbevitel kedvezőtlen mellékhatásokat okozhat, úgymint a szapora szívverés, a hasmenés, a dehidratáció, a szédülés, a hányinger, és az ingerlékenység is. A koffein érzékenység egyénileg igen eltérő lehet, ezért az energiaitalokat könnyű túladagolni.

A vizsgált kávék listája itt, az energiaitaloké pedig itt böngészhető át.

Az EFSA (European Food Safety Authority) tanulmánya szerint felnőtteknek maximum 400 mg, terhes- és szoptató nőknek (a magzat, illetve a csecsemő szempontjából) maximum 200 mg koffein napi fogyasztása nem okoz egészségügyi problémát. Gyermekeknél pedig ezt a mennyiséget 3 mg/testtömeg kilogrammban határozták meg, így például egy 25 kg-os testtömegű gyermek esetében egy kisebb doboz energiaital elfogyasztása is egészségügyi kockázattal járhat.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálatán az energiaitalok közül egy termék nem felelt meg a címkén feltüntetett koffeintartalom értéknek. A „Rockstar Supersours Energy Drink” ital esetében a mért koffeintartalom (29.8 mg/100ml) meghaladta a termék jelölésén feltüntetett mennyiséget (24.0 mg/100 ml).

Taurin 2-féle italban, a „Rockstar Supersours Energy Drink” és a „GANGSTER Energy Drink” termékekben fordult elő, de annak mennyisége nem haladta meg a címkén feltüntetett értéket.

A mért koffeintartalmat energiaitalok esetén 1 doboznyi, kávék esetén 1 csészényi mennyiségre vonatkoztatták a laboratórium munkatársai.
Az energiaitalok 1 dobozra átszámított koffeintartalma minden terméknél 200 mg alatti volt, átlagosan 73 mg. Egy csésze - 7 g őrölt kávéból készült - kávéban 110 mg, az adagolási javaslat alapján készült instant kávéból készült italban pedig 45 mg koffein található.

A vizsgálat a TÁMOP-6.1.6-14/1-2015-0001 azonosító számú „Az egészségtudatos fogyasztóvá válás elősegítése (Te tudod, hogy hogyan lehetsz egészségtudatos fogyasztó?)”kiemelt projekt részeként valósult meg.

A 618 714 289 Ft összköltségű, 486 742 531 Ft támogatású kiemelt projekt az Európai Unió és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Címkék: fogyasztóvédők, energiaital, kávé, egészségügyi anyagok